La màquina de l'antiga La Económica des Castell

TW
1

A l'Illa del Rei compten ja amb un nou atractiu. Es tracta d'una antiga impremta que prové de La Económica, l'establiment d'impressió des Castell fundat el 1905. Després d'una llarga tasca de reparació i recondicionament, aquesta joia de la indústria gràfica torna a estar en funcionament.

Encara no s'hi ha imprès res, però des de l'Associació Amics de l'Illa de l'Hospital ja han avançat que la intenció és editar qualque full commemoratiu. I és que l'ocasió bé s'ho val.

Llarg procés
Tancada la impremta des Castell, el 2005 els voluntaris de l'Illa del Rei van comprar la maquinària per 2.500 euros, i la van traslladar fins a l'illot. Finalment, després d'unes gestions, l'Ajuntament des Castell s'implicà amb el projecte que duia a terme l'associació, i acabà finançant l'adquisició de la màquina. És així com a l'Illa del Rei s'hi ha dedicat una sala al poble, i especialment al món de les arts gràfiques, amb l'antiga Original Heidelberg de La Económica. De fet, aquest espai va quedar inaugurat el 7 de març de 2010.

Precisament, un nét del fundador de la indústria, Santiago Borràs, junt amb Gabriel Fiol i Carlos Benejam, han estat els encarregats de recuperar els mecanismes, aconseguint peces noves i revisant-la perquè torni a funcionar. Amb aquesta acció duita a terme des del col·lectiu de voluntaris es constata que la seva missió no es limita a la recuperació de l'antic hospital naval, sinó també a contribuir en la memòria i a la conservació d'elements patrimonials.