El cronista-arxiver municipal, Florenci Sastre, la regidora de Cultura, Auxiliadora Pons i la bibliotecària Maite Pons, amb una part de la Biblioteca Montobbio al darrera, ja oberta al públic | Kika Triay

TW
2

Els 6.000 volums de temàtica menorquina que integren la Biblioteca Montobbio ja estan oberts al públic i disponibles per a la seva consulta. El fons ocupa uns 100 metres lineals de prestatgeries de l'Arxiu Històric Municipal de Ciutadella i es tracta d'una col·lecció bibliogràfica única sobre Menorca, només comparable a la Biblioteca Hernández Mora que es conserva a Maó.

L'Ajuntament de Ciutadella adquirí la Biblioteca Montobbio el 2010. El documentalista Carlos Pons Florit i la bibliotecària Maite Pons van començar a catalogar el fons el maig de 2011, una feina que quedà enllestida el novembre de 2014.


Obres originals

José Ignacio Montobbio va ser l'artífex de la recopilació d'aquest ingent fons documental entre 1975 i l'any de la seva mort, el 1998. Nascut a Catalunya, es casà amb la menorquina Margarita Martorell de Sintas, el que motivà que convertís Ciutadella, en la seva finca de Son Vives, la seva segona residència, on creà la seva extensa biblioteca. Dirigí un important despatx d'advocats i el fet de ser una persona austera, li va permetre dedicar una important inversió econòmica a col·leccionar llibres i edicions relacionades amb Menorca o escrites per menorquins. Estava en contacte amb els antiquaris de Barcelona i no escatimà doblers en adquirir edicions originals o per fer les reenquadernacions en pell.