Anaïs Faner viatjarà divendres a Palafrugell per recollir el premi | Gemma Andreu

TW
29

La poesia menorquina està d'enhorabona. L'alumna Anaïs Faner Anglada (Ciutadella, 1997), de segon de Batxillerat de l'institut Josep Maria Quadrado, ha guanyat el XL Concurs Literari Josep Pla Premi de Poesia, un certamen promogut des de l'IES Frederic Martí Carreras, de Palafrugell, i que va dirigit als alumnes de Secundària de les terres de parla catalana.

Què en pot dir de l'obra guanyadora, «Meduses de sal»?
— És un poemari que, tot i que en un principi havia d'incloure cinc poemes, al final només n'hi vaig poder posar tres, per qüestions d'extensió.

I d'on sorgeix el títol?
— El poemari és una crítica als polítics, a qui identific amb les meduses als poemes. El poble és la mar, xuclada per aquestes meduses, que extreuen la sal, l'essència de la societat.

De què parlen els poemes?
— Tots són una crítica. El primer parla de poesia, perquè està un poc morta i no es llegeix gaire. L'altre poema xerra de la destrucció del paisatge, a partir del tema de les rotondes; i el tercer és una crítica a la gent racista, sobre el tema del racisme.

I les dues composicions que es van quedar fora del concurs?
— Una és sobre les mentides i la corrupció del món de la política, i en la darrera, Menorcaesdevé una verge a la que estan violant.

Tots els poemes tenen, d'una o altra manera, a Menorca i la mar com a protagonistes.
— Tot són metàfores i imatges de la mar, per parlar d'algunes reivindicacions de la societat.

Què té la mar d'inspiradora?
— A jo m'agrada molt i em sembla interessant. M'agrada molt l'estiu i les sortides en barca.

Què creu que ha valorat el jurat del poemari?
— La meva professora, Marianna Muñoz, el va definir com meravellós i preciós, que transmetia (riu, afalagada). Però no ho sé.

Va escriure els poemes expressament per al certamen?
— En tenia un de fet, i vaig escriure els altres quatre, encara que al final en vaig presentar tres.

Fa estona que escriu poesia?
— Aquesta és la primera vegada que em presentava a un concurs. L'any passat vaig escriure el meu primer poema, abans no n'havia escrit cap mai.

Però li agrada escriure?
— Sí, m'agrada escriure, però no són contes, sinó fragments sobre temes que m'interessen, reflexions, coses personals. Escriure m'agrada, i vull estudiar Periodisme, a Barcelona, però encara no sé si serà a la Universitat Autònoma o a la Pompeu Fabra. Dependrà de la nota.

Com sorgeix la possibilitat de participar al concurs? Hi han participat molts alumnes de l'institut?
— No, vaig ser l'única del nostre institut que hi vaig participar. La nostra professora, Marianna Muñoz, ens va dir que a l'Aula Virtual hi havia diversos concursos, vaig veure aquest i m'hi vaig presentar.