L’actuació dels solistes Carlos Fidalgo, Pablo López, Maria Camps i Paulino Maria amb el Cor Illa de Menorca emocionà en un espectacle d’atrezzo mariner i amb coreografia de dansa | Javier Coll

TW
1

«Marina» ha tornat i ha impactat el Teatre Principal. Catorze anys després, el Cor Illa de Menorca, en plena celebració del seu quinzè aniversari, ha representat de nou l'emblemàtica òpera d'Emilio Arrieta. Si a l'any 2001 la versió que va oferir el Cor Illa de Menorca fou una adaptació de l'obra a l'època actual, pel que fa a l'ambientació al mateix port de Maó i al vestuari, en aquesta ocasió la direcció escènica d'Eugenia Corbacho ha presentat una «Marina» més propera a la creació original, més clàssica i protagonitzada per gent de la mar.

L'escenografia, sòbria i senzilla, però molt efectiva, fa propícia la creació d'un ambient mariner -molt aconseguida la simulació d'una platja, que bé podria ser menorquina- es centra en una clara predominança dels colors blanc i blau del vestuari, que, com l'atrezzo, ha estat cedit, per a l'ocasió, pel Teatre Principal de Palma, i reforçada per un acurat treball d'il·luminació i una ajustada projecció d'imatges, que contribueixen a situar adequadament l'escena. En la representació de l'obra es palesa el gran treball dut a terme per la directora d'escena, Eugenia Corbacho, conjuntant un elenc tan nombrós d'actors i actrius, que prenen part en l'obra i fent un ús intel·ligent de l'espai escènic.

La intervenció del grup de ballarines d'Alba Estudi de Dansa, que intervenen al preludi inicial i a l'interludi del tercer acte, així com l'actuació solista d'Alba Sintes, aporten bellesa i vistositat a una representació teatralment suggeridora i atractiva.

Molt aplaudida, en el seu conjunt, la intervenció dels cantants solistes, també en el paper d'actors. La soprano Maria Camps personifica Marina d'una forma admirable, amb un adequat ajust sentimental i escènic. En el cant brillaren la seva bella coloratura, els notables pianos i els aguts plens, mantinguts i radiants.

El tenor lleonès Carlos Fidalgo, de veu ampla i potent, encarna el paper de Jorge, complint amb escreix les expectatives generades. Pablo López mostra l'excel·lent qualitat i potència de la seva veu de baix i la vena d'actor que atresora. Per la seva part, el baríton maonès Paulino Maria, molt identificat amb el seu rol de Roque, manifesta un gran domini vocal i la vivència del personatge al qual dóna vida. Isaac Olives, Marina Pons i Pau Serra són uns dignes partequins en els papers respectius d'Alberto, Teresa i un mariner.

El Cor, conjuntat i potent, cantà amb seguretat les peces corals i els concertants, evidenciant, amb la seva actuació, la tasca de preparació realitzada, sota el mestratge de la directora, Martina Garriga i del propi director musical, Antoni Pons Morlà, qui, amb la seva habitual eficiència, conduí cantants, cor i orquestra- ben ajustada de sonoritat i matització.

El públic, que el divendres omplí el Teatre Principal de Maó, premià amb molts aplaudiments a tots els participants en la vetlada lírica.