La banda, en la seva última actuació, en l’homenatge a Jaume Mascaró a l’Auditori de Ferreries el passat mes de maig.

TW
0

La Banda de Música de Ferreries prepara l'estrena mundial de «Nura i els titans de pedra», una obra inspirada en la Menorca Talaiòtica. L'autor és el compositor i director Mario Errea del Pago, qui, amb aquesta nova obra, tanca una quadrilogia de Balears en què Menorca té un paper protagonista amb l'origen humà i diví dels seus primers habitants. L'obra musical es suma així a la iniciativa de Menorca Talaiòtica com a candidata a Patrimoni Mundial de la Unesco, promoguda pel Consell i recolzada pels menorquins, i que farà arribar la cultura talaiòtica de l'Illa a tots els llocs on s'interpreti l'obra.

La junta de la Banda de Música de Ferreries ja està treballant perquè l'estrena, prevista pel mes de gener de 2016, sigui tot un èxit i pugui comptar amb les adhesions del Consell i de l'Ajuntament de Ferreries. És per això, que la setmana passada, es desplaçà a Menorca Mario Errea per a poder realitzar una jornada de treball musical amb el director de la formació, Josep Colom. Durant la trobada es perfilaren els detalls interpretatius d'una obra que està en procés maduratiu i que l'autor vol seguir durant el procés d'assajos a Ferreries. També s'aprofità per donar a conèixer el projecte al batle Josep Carreres i al regidor de Cultura, Josep Cardona, en una reunió.

Segons expliquen des de l'Ateneu Musical de Ferreries, l'obra «Nura i els titans de la pedra» s'inspira en la mediterrània, en una illa petita triada pels déus com a refugi i descans, illa en què floreix una civilització que treballa la pedra, que la domina. Un poble altiu i noble que conviu amb els seus ritus, les seves tradicions i els seus déus. Un poble que no se sotmet davant els dotze titans i que es guanya el seu respecte, la seva admiració i la seva protecció pel seu orgull i el seu caràcter indomable. Terra de titans i d'homes en la qual s'han forjat mil i una històries, terra de mites i llegendes.

La peça musical s'executa com un únic moviment dividit en cinc seccions que la sustenten: «El despertar dels titans», «Els poblats», «Els Déus menors», «Dansa del sacrifici», i «Arribada dels Déus». I en la melodia prenen protagonisme els elements pedra i vent, que també inspiraren Mario Verdaguer, que es presenten en forma d'efectes sonors dominant de cap a cap l'obra.

Enllestides les partitures de l'obra, comença ara el procés de muntatge interpretatiu musical a càrrec dels músics de la Banda de Ferreries que, amb Josep Colom, desitgen ja poder presentar l'estrena mundial de «Nura i els titans de la pedra» a tota la societat menorquina.