El poeta Pere Gomila, quart per l’esquerre, recollí el premi a Palma en nom de Guillem Alfocea i Ariadna Ferrer | Pere Bota

TW
1

L'editorial menorquina Arrela va ser guardonada anit amb el Premi Miquel dels Sants Oliver en el marc de la Nit de la Cultura 2015, celebrada al Teatre Principal de Palma, on s'atorgaren els Premis 31 de Desembre. L'Obra Cultural Balear premia a l'editora menorquina per l'edició de «I si passa, què ens passa? Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera davant la independència de Catalunya», un llibre transversal i col·lectiu, entre l'assaig i l'opinió, publicat el passat mes d'abril amb articles de 33 autors illencs (nou dels quals són menorquins), que reflexionen sobre els possibles escenaris als que el conjunt de les Illes o cada una d'elles es veurien immersos en el cas d'una hipotètica independència de Catalunya. El poeta menorquí Pere Gomila va recollir el premi en nom de Guillem Alfocea i Ariadna Ferrer, editors d'Arrela, que van excusar l'assistència per trobar-se fora de Balears. L'editorial menorquina inicià camí el 2013 i du nou llibres publicats, amb obres com la novel·la «L'alè de les cendres», de Maite Salord, i amb la segona edició del poemari «Geografies del vent», de Pere Gomila, entre d'altres títols que es distribueixen dins i fora de Menorca.


Agraïment des de Menorca

Pere Gomila afirmà, en nom dels editors, que «per a una editorial jove i doblement perifèrica com Arrela , rebre el premi és tot un honor i un estímul per continuar treballant per la nostra cultura des d'un sector tan complicat com l'editorial».

La Nit de la Cultura 2015 va tenir com a fil conductor Ramon Llull, de qui es commemorarà el 2016 el 700è aniversari de la seva mort. Una gala que l'OCB la dedicà a Climent Garau, segon president de l'entitat entre 1970 i 1976, i cofundador del grup Blanquerna, que morí fa quatre mesos. Joan Miquel Artigues conduí la gala, que comptà amb les actuacions dels grups Roig! i Blaumut i amb la presència d'una destacad representació institucional. L'OCB també premià a Gabriel Barceló i Bover, l'Orfeó l'Harpa d'Inca, el grup Taverners, el projecte Fabricantes de Bunyola, la revista Enderrock i Jaume Fuster i Alzina, entre d'altres premiats. Durant la gala, que va retransmetre en directe IB3, el president de l'OCB, Jaume Mateu i Martí, llançà un discurs de compromís amb la cultura i en defensa «del camí emancipador del nostre poble, dels Països Catalans».