El regidor Héctor Pons, amb la batlessa, Moisès Coll i Miquel Truyol, aquest divendres, a l’Ajuntament. | Gemma Andreu

TW
1

El món de la glosa celebrarà dissabte que ve, dia 9, a Maó la novena edició de les Dotze Hores de Cançó Improvisada, que durà a l'Illa prop d'un centenar de persones d'arreu de les terres de parla catalana, reunint una setantena d'improvisadors de les diferents tonades que hi ha.

Ferreries ja va acollir el 2010 aquesta convocatòria itinerant. Llavors hi participaren uns trenta glosadors, xifra que es doblarà enguany. «En aquesta època del tweet i de l'amnèsia digital» la glosa gaudeix de bona salud, apuntà Miquel Truyol, de l'Associació Soca de Mots, que organitza la trobada.

Des de l'entitat, Moisès Coll explicà que una vintena seran de l'Illa, la majoria molt joves. «El jovent empeny fort», afirmà, fent la contra a allò de «a vegades la glosa es veu com una cosa folklòrica, de gent gran i antiga», completà Truyol.

La batlessa, Conxa Juanola, agraí la feina de Soca de Mots per mantenir les tradicions orals de l'Illa, i destacà que l'esdeveniment serveix per «cercar noves maneres de crear activitat econòmica a partir de la cultura, per atreure i dinamitzar la vida social i econòmica» de Maó.

S'han preparat activitats des de divendres fins passada la mitjanit de dissabte, començant amb l'acte de benvinguda i la conferència «Història i reptes actuals de la glosa menorquina», a càrrec del professor Joan F. López Casasnovas (divendres, 20.30 hores), al que seguirà un sopar amb vetllada a l'Akelarre.

Dissabte es farà una batucada pel centre de Maó (11 hores) i el migdia s'iniciaran les dotze hores de glosat a la Plaça Constitució. L'acte donarà pas a un dinar al Freginal i, a les 16 hores, s'iniciarà un «correbars» per sis establiments (Nou, es Llonguet, Gradinata, es Mirador, Mercat des Peix i Orfeó Maonès).

A les 20.30 hores hi haurà una torrada al Claustre del Carme, en col·laboració amb l'Associació de Veïns Molí des Pla, i després una mostra de glosat de cada territori. Passada la mitjanit, al Bar Ars actuarà Pele Punk, i se cedirà el micròfon a tothom qui vulgui fer unes gloses.