Quico Pi de la Serra és un dels cantautors catalans més veterans del moviment de la Nova Cançó | Q.P.S.

TW
4

El mític cantautor Quico Pi de la Serra arriba a Menorca per presentar el seu darrer treball, «Dues tasses», el disc número 22 de la seva carrera musical. L'actuació tindrà lloc el proper dia 23, a les 20.30 hores, en el marc de la Festa del Llibre, i es celebrarà a la Sala Multifuncional des Mercadal. Esdevé una oportunitat pel públic menorquí de retrobar-se amb un dels cantautors catalans més veterans del moviment de la Nova Cançó Catalana. Una de les seves actuacions destacades a l'Illa va ser el 1975 al Festival de Música d'Estiu de JJMM de Ciutadella.

Amb un estil propi marcat pel gust literari i corrents com el surrealisme, Francesc Pi de la Serra, qui formà part del col·lectiu Els Setze Jutges i fundà Els 4gats, primer grup de rock en català, presentarà «Dues tasses», acompanyat pel músic Joan Pau Cumelles, internacionalment conegut per la seva habilitat amb l'harmònica.


A peu de canó

Francesc Pi de la Serra ha enregistrat aquest àlbum fruit del seu darrer espectacle, amb un títol homònim, «Dues tasses». Editat per Temps Record, el barceloní inclou al disc temes instrumentals de blues, cançons antigues i altres d'inèdites, i una versió d'Ovidi Montllor, «L'escola de Ribera». Segons la revista «Enderrock», el seu últim disc és un treball fet des de la maduresa creativa, que li permet fer una mirada enrere per recuperar algunes de les cançons del seu repertori que li ve de gust cantar –i que no va incloure a l'anterior, «Quicolabora» (Temps Record, 2011). Són les cançons «Inventari», «Els fariseus», «Si la merda fos or els pobres naixerien sense cul», «Sóc poeta», «Maria Joana», «Suau», «El meu cervell» i «Merda».

El disc s'obre amb una estrena, «Quan un es torna gran». La resta de cançons noves són «Virginia Slims» i «Flor de clavell», dues cançons d'amor, «S'ha de parlar per més dir» i «A una jove», una cançó molt llarga que tenia feta fa uns quants anys i que ha reinterpretat. A més hi ha dos blues instrumentals, «Recordant Chet Atkins» i «Ukulele blues». Són retrats personals i socials que amb l'enfoc de Pi de la Serra prenen un significat especial. Sense tabús ni dramatismes però alhora amb la contundència, sensibilitat i sornegueria que li són propis.

El cantautor, amb més de cinquanta anys de carrera, i amb un recorregut internacional molt destacable, ha col·laborat amb diferents artistes com: Gilberto Gil, Joaquín Sabina, Joan Manuel Serrat i Paolo Conte, entre molts altres. Tot i això, sempre ha sabut mantenir la seva independència i un compromís social, que s'observa a les seves cançons, que entén com una dissecció crítica de la realitat.

Organitzat per l'Associació Cultural es Far, amb la col·laboració de l'Ajuntament des Mercadal, el concert de Pi de la Serra apareix com l'acte de cloenda de la celebració de la Festa del Llibre as Mercadal, i serà un recorregut per les cançons més conegudes de l'autor i la seva darrera obra, «Dues tasses».