Acte. La clausura del primer FICME es va fer a la Plaça de la Catedral amb una notable presència de públic | Josep Bagur Gomila

TW
1

Els curtmetratges «Discipline», de Christophe M. Saber, i «La mano invisible», de Marco Robledo, han estat els guanyadors en les dues seccions a concurs del primer Festival Internacional de Cinema de Menorca. La primera peça s'ha imposat en la categoria internacional Festival en Curt, i la segona en la dedicada a cineastes de Balears, Illes en Curt.

Els noms dels guanyadors es van donar a conèixer el vespre d'aquest dissabte, durant l'acte de clausura d'un festival que la seva directora, Inés Garrell, valorava de forma satisfactòria, tant pel que fa a «assistència de públic, pels protagonistes que hem tingut i perquè les pel·lícules programades han agradat».

La cloenda va ser a la Plaça de la Catedral, i per a l'ocasió es va comptar amb la presència de Juanjo Giménez, director del curtmetratge «Timecode» i guanyador de la Palma d'Or al Festival de Cannes.

A banda de les dues obres guanyadores, el jurat de les dues seccions ha concedit dues mencions especials. Dins Illes en Curt una ha estat per als realitzadors Gilbert González i Laura Tresserras, pel seu treball titulat «La lliçó», i en el Festival en Curt l'ha rebut «La buena fe», de la valenciana Begoña Soler. Completa el palmarès el Premi del Públic, que ha estat per a «La lliçó».


Obres premiades

El FICME se suma a la ja llarga llista de guardons de «Discipline», un curt que ha guanyat a festivals com els de Teheran, Brest o Montpellier, rebent també els premis del públic a Leeds, Castellinaria o Dusseldorf, així com també diverses mencions especials. L'obra s'ambienta en una botiga de queviures de Lausanne, Suïssa, on un pare perd la paciència i corregeix el seu fill desobedient. La intervenció d'un client que no hi està d'acord i d'altres que s'hi veuen implicats, genera un controvertit debat que acaba pujant de to fins arribar al caos.

Christophe M. Saber, nascut al Cairo i amb nacionalitat suïssa, no va poder ser anit a Ciutadella, però va remetre un vídeo d'agraïment pel premi. Una fórmula igual a la que va emprar Begoña Soler per la seva menció.

Sí que va ser a la Plaça de la Catedral el mallorquí Marco Robledo, guanyador amb un curt protagonitzat per Javier Gutíerrez, guanyador del Goya per «La isla mínima», i també amb Manuel Morón («El Bola») i Enric García («L'efecte aleatori»). És una obra de cine social compromès, sobre la situació econòmica i moral del món contemporani i la responsabilitat de tots, individual i col·lectiva, en qüestions tan actuals com la crisi, els ERO, l'atur o els desnonaments. Uns temes que presenta l'autor amb diferents dosis de thriller.

Entre els assistents a l'acte hi havia la consellera balear de Cultura, Ruth Mateu, la presidenta del Consell, Maite Salord, a més del director mallorquí Agustí Villaronga, i per part del jurat, la realitzadora Anna Petrus i l'actriu Olivia Delcán, i José Luis Montesinos, Laura Calavia i Mararet Nicoll. El festival es va donar per acabat amb la projecció del curtmetratge guanyador a Cannes de Giménez, i del llargmetratge «Aguas tranquilas», de Naomi Kawase.