L’original format de presentació literària en forma de vermut va reunir gran part dels curiosos davant l’escenari de la fira | Laura Amores

TW
5

Que els vianants ja identifiquin la Fira del Llibre en Català amb els expositors on aquest cap de setmana els llibreters despleguen la seva oferta a la plaça des Born (Ciutadella) evidencia la consolidació de l'esdeveniment.

La dotzena edició es va encetar aquest divendres amb una afluència de públic creixent a mesura que passava la jornada. Si el matí i les primeres hores del capvespre es van dedicar a incentivar el plaer de la lectura als infants amb les visites escolars, el plat fort es va servir en el vermut-recital per presentar quatre novetats literàries en les hores de més afluència de curiosos. En el marc d'una degustació de fruits secs i cervesa artesana, Ismael Pelegrí va conduir la trobada en què Miquel Àngel Limón, Fina Salord, Bartomeu Ribes i Màrius Serra van recitar fragments de les seves últimes obres.

Entre el «Blowin' in the wind», de Bob Dylan, i les veus dels que passejaven entre els expositors de les nou llibreries participants, el públic que ocupava la totalitat de les cadires disponibles es va quedar amb ganes de saber més sobre el periple de l'arxiduc per les Balears, a l'estil de naturalistes com Darwin que ressegueix Limón en «L'arxiduc Lluis Salvador. Columna vertebral d'un enciclopedisme menorquí en el vuit-cents». El caràcter de la poesia eivissenca es va fer notar amb la lectura de «Els avisos», de Ribes, poeta que tot i ser considerat fosc deixava entrar aires esperançadors amb un intens poema «Porta oberta», abans que la coordinadora de l'IME donàs a conèixer el recull de l'obra inèdita d'Antoni Moll Camps, un homenatge al filòleg menorquí. Tot plegat un tast variat del potencial de l'escriptura que, després del misteri que envolta «Res no és perfecte a Hawaii» convidava a provar «Terra Santa», la primera obra d'Alda Merini traduïda al català amb versió bilingüe de Nora Albert.

Els exemplars d'aquests autors fugien tímidament de les taules com els de «L'amor del capità Gavina», que Pau Faner havia signat en el mateix escenari on un conta-contes inspirat en l'obra de Ramon Llull havia convidat hores abans a iniciar-se en l'obra del beat amb una edició pensada especialment per infants. De fet aquest públic era el que més entusiasmat es veia ahir, fullejant contes il·lustrats i en el que més esperança tenen els llibreters de la fira. En les activitats paral·leles d'avui el lector del futur es citarà amb la combinació de la il·lustració, la història i la música de «Conta'm una cançó». Amb aquest llibre-disc Cris Juanico «planteja el punt del que abans es deia urbanitat» acompanyant els actes del dia a dia amb melodies fàcils i divertides, que cantarà al costat de Joan Taltavull i Margui Juanico (11 hores). Aquesta combinació de diverses expressions artístiques no és una excepció a la programació de la fira, on les activitats paral·leles es tancaran amb la interpreatció teatral de l'«Odissea» d'Homer.