Dubón, Gelabert i Pons Morlà, ahir, al Principal, amb la seva gerent, Àngela Vallés. | Gemma Andreu

TW
0

El Cor Illa de Menorca recupera «La Creació» de Haydn per al seu concert de Nadal, una obra que ja va posar damunt l'escenari el 2002, però que arriba ara amb una versió diferent, la que va fer Antoni Febrer i Cardona tot just nou anys després que l'autor estrenés aquest oratori a Viena.

I és que la coral menorquina ja sap què és interpretar aquesta obra de Joseph Haydn. Ho va fer amb la versió original, en alemany, a l'església de Santa Maria. Aquesta vegada, però, l'oratori serà diferent, encara que es respecten gairebé tots els moviments.

En aquest muntatge, que es podrà veure demà capvespre, cinquanta-cinc cantaires del cor estaran acompanyats per una trentena de músics, que donaran forma a una orquestra simfònica. I amb ells, els solistes, la soprano Maria Camps, en els papers de Gabriel i Eva, el tenor Antoni Aragón, com a Uriel, i els barítons Lluís Sintes i Jaume Gelabert, que donaran vida a Rafael i a Adán, respectivament. Cal dir que, segons apuntava ahir el president del cor, Diego Dubón, Sintes substitueix Paulino Maria, que havia de participar en el projecte, però que no hi podrà ser per qüestions personals.
una obra difícil

La direcció musical va a càrrec d'Antoni Pons Morlà, i la mestra del cor és Martina Garriga. Quant a la dificultat de l'obra, Pons Morlà assegura que «és molt majestuosa i molt difícil, especialment per a la secció de corda». De fet, és precisament aquesta dificultat la que explica que «no s'hagi fet des de fa catorze anys», segons Dubón.
Per la seva part, Jaume Gelabert, que «ja havia cantat al cor l'altra vegada», qualifica aquesta obra com «fantàstica», i en destaca alguns fragments, com «Els cels del Senyor» o «Aquells pujols festius», en què canten Gabriel, Uriel, Rafael i el cor. I remarca també que «hi ha unes àries espectaculars, com 'L'aigua en son llit retenint-se'».

Diego Dubón també posa de manifest la gran pedrera musical que hi ha a Menorca. «En aquests catorze anys hem fet possible que puguin sonar aquesta obra músics menorquins», i recorda com el 2002 «hauríem hagut de dur més de mitja orquestra de fora» en cas de fer aquesta versió. De fet, apunta que en aquella ocasió es va fer amb l'acompanyament de l'orgue de l'església, amb els organistes Eric Lebrun i Marie Ange Leurent, perquè era inviable econòmicament dur tants professionals de fora.

En aquest sentit, Dubón insisteix que «és possible fer projectes artístics digníssims amb gent d'aquí», cosa que fa honor als principis fundacionals del Cor Illa de Menorca i també del Teatre Principal, d'estalonar els artistes i creadors de l'Illa. En aquest cas, només el tenor ve de Mallorca.

Aquest concert començarà a les 19.30 hores. Els preus de les entrades van dels 10 als 20 euros.