Els artistes Marc Jesús i Paca Florit amb les seves creacions i acompanyats per Fanny Tur | Javier Coll

TW
0

Els artistes de Menorca Marc Jesús i Paca Florit col·laboren amb la Fundación Vicente Ferrer (FVF) per construir una escola a l'àrea rural de Kambalapalli, regió de Madakasira, al sud de l'Índia.

D'aquesta forma, Jesús i Florit se sumen a un grup de 13 artistes plàstics i visuals procedents de la resta de les Illes Balears els quals ajuden amb les seves creacions a fer realitat aquest objectiu.

Aquesta col·laboració s'emmarca en la campanya Mata Ombres que està desenvolupant FVF amb el suport del Govern balear, a travès de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

El títol del projecte al·ludeix a la lloable voluntat d'intentar eliminar el sistema de castes d'aquest país que condemna a romandre per sempre a la base de la piràmide del rígid sistema social de l'Índia els dàlits o intocables, el grups tribals i altres sectors desfavorits. Són els més pobres, els marginats, els sense veu. Són les ombres d'aquesta societat.

Tres fases

Aquest projecte consta de tres fases, la primera de la qual ja està acabada: cadascun dels 15 artistes ha creat expressament per aquesta ocasió tres obres, les imatges de les quals es reproduiran a capses de mistos i serigrafies. Aquest material serà venut a 5, 10 i 25 euros respectivament i a Menorca ja es pot adquirir, de moment només, a la botiga de comerç just del carrer Carnisseria de Ciutadella, que regenten els voluntaris de FVF.

La segona etapa s'iniciarà al més de febrer de 2018 quan els artistes passin una setmana a l'Índia per realitzar allà cadascú una creació de gran format amb les que es formarà una ruta d'art permanent adreçada als visitants que arribin a Anantapur per conèixer el projecte solidari de FVF.

I ja el juny de l'any que ve està previst l'organització d'una exposició itinerant amb les obres que els artistes dissenyin a partir de les experiències viscudes durant la seva estància a l'Índia. Aquesta retrospectiva podrà ser contemplada tant a les Balears com a la Península. La consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, destaca el potencial de l'art com a «instrument de solidaritat».