Retrat de Maria Lluïsa Serra | Arxiu

TW
0

Enguany es compleixen 50 anys de la mort de l'arqueòloga, investigadora, bibliotecària, arxivera i conservadora Maria Lluïsa Serra Belabre i per commemorar aquesta efemèride s'han organitzat des del Consell de Menorca i altres institucions diferents activitats com a homenatge a la seva figura i trajectòria.

Des del món acadèmic es destaca que la seva abrupta desaparició amb només 56 anys va truncar la carrera professional d'una dona que trencava esquemes i estereotips socials en el seu temps.

La maonesa Serra Belabre, que va cursar estudis de Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona a una edat en la que la majoria de les dones de la seva època ja havien format una família amb descendència, va ser nomenada l'any 1951 directora de la Casa de Cultura de Maó, institució que llavors incloïa la Biblioteca, el Museu Provincial i l'Arxiu Històric de la ciutat.

Els estudiosos de la seva obra destaquen que la seva tasca de recerca sobre la història i arqueologia de Menorca es «immensa», deixant publicats un gran nombre de textos. En la seva vessant d'arqueòloga va participar i dirigir nombroses excavacions de l'època talaiòtica, com són Talatí, Son Catlar o la mateixa Naveta des Tudons o en les basíliques paleocristianes de Menorca, amb especial incidència en les de Fornàs de Torelló i Illa del Rei. Altra de les seves grans aportacions en aquest camp va ser l'organització a Menorca en 1967 del X Congrés Arqueològic Nacional.

Promoció de la lectura

També va organitzar l'Arxiu Històric de Maó i d'altres de l'Illa. Va dinamitzar la biblioteca d'aquesta població amb nombroses activitats culturals. De fet, va impulsar la lectura amb la creació de la xarxa de biblioteques municipals.

En reconeixement a aquesta gran tasca cultural, va ser nomenada Filla Il·lustre de Maó l'any 1971 i, en 2011, coincidint amb el centenari del seu naixement, el Consell de Menorca li concedí, a títol pòstum, la Taula d'Or. Els seus arxius personals demostren que era aficionada a la fotografia i a viatjar pel món per documentar-se en les seves investigacions.

El programa d'actes

Divendres, 10. A les 20 h, conferència a càrrec de la presidenta de l'Ateneu, Margarita Orfila, a la Biblioteca Pública de Maó.

Sense data. Exposició de les obres de Maria Lluïsa Serra a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques.

Fins al 31 de desembre. Exposició sobre el seu fons fotogràfic a l'Arxiu d'Imatge i So del Consell de Menorca.

Sense data. Exposició del seu fons fotogràfic als canals de Youtube i Vimeo de l'Arxiu d'Imatge i So del Consell de Menorca.