La basílica està perimetrada. I al mig hi ha el gran mosaic. | Gemma Andreu

TW
2

El Ministerio de Cultura, a través de l'Instituto del Patrimonio Cultural de España (IPCE), està a punt d'iniciar la restauració de la basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló, situada a Maó, per a la qual invertirà 66.489,50 euros, que serviran per preservar el que és considerat «un dels monuments més rellevants de l'extens patrimoni històric de Menorca», als voltants dels jaciments prehistòrics de Cornia Nou i Torelló.

L'inici de l'actuació podria ser imminent, després que aquest mateix dilluns, l'Ajuntament de Maó ha aprovat en junta de govern la concessió de la llicència municipal. Aquest tràmit l'esperaven des de Madrid una vegada adjudicades les feines.

Deficiències i actuació

Des de l'IPCE observen que la basílica presenta nombroses deficiències, començant pel seu mosaic, afectat pel «pas del temps i els agents atmosfèrics», i per l'aparició de sals derivades dels corrents d'aigua dels terrenys pròxims. També els elements de protecció del recinte presenten una mala conservació.

Així, l'actuació, que durarà sis mesos, inclourà la rehabilitació de la coberta i la substitució de les pantalles de vidre del costat nord; el repintat i la emprimació antioxidant de les passarel·les perimetrals; la reparació de danys puntuals en pilars i llindes; el muntatge de la malla perimetral de protecció delimitant l'àrea de treball per no permetre el pas per damunt del jaciment; i la neteja i la revisió de la senyalització amb l'objectiu de posar en valor la basílica paleocristiana.

Cal recordar que aquest edifici va ser excavat entre 1956 i 1957, actuació que va incloure la instal·lació d'una coberta sobre pilars, per protegir el bé. Igualment, es va instal·lar una xarxa antiocells en tot el perímetre.