Lluís Mir

TW
1

La codolada és, juntament amb la glosa, una de les composicions poètiques populars més característiques de la literatura oral menorquina. I Lluís Mir Martí ha elaborat la millor de Menorca amb la composició «Es volcà del Toro». Així ho ha decidit el jurat del IV Premi a les Millors Codolades de Menorca, un certamen que organitza l’Associació de Vesins s’Enclusa de Ferreries.

És la segona ocasió que Mir Martí aconsegueix aquest premi. Ja el va guanyar en la segona edició amb una composició elaborada a dues mans amb Joan Carreras.

El quart certamen que organitza l’entitat ha rebut una participació de sis codolades. Enguany era el primer cop que els aspirants no s’ho jugaven tot a un sol premi, ja que l’organització havia establert un primer guardó dotat econòmicament de 300 euros, un segon classificat que rebria 125 euros i un tercer de 75 euros. Però el jurat finalment va decidir no atorgar els guardons corresponents al segon i tercer classificats. Així i tot, va estimar mencionar les obres «Una nit d’òpera» de Pere Al·lès Moll, i «Una manifestació» de Conxa Pons Pons. Cal recordar que els premis són possibles gràcies al suport del teixit comercial de Ferreries.

El president de l’Associació de Vesins s’Enclusa de Ferreries, Tomeu Al·lès, assenyala que aquest certamen pretén recuperar les codolades, unes composicions poètiques populars que s’estaven perdent. I a poc a poc ho estan aconseguint.

A diferència de la glosa, que generalment és improvisada, la codolada és una composició de colze que acaba sent memoritzada amb la finalitat de reproduir-se oralment, motiu pel qual, en cas d’escriure’s, ho fa amb la màxima aproximació possible al llenguatge oral. De temàtica diversa, moltes codolades es caracteritzen pel seu to humorístic, irònic i, fins i tot, sarcàstic, havent-hi un bon enfilall que s’endinsen en el surrealisme. Aquestes s’anomenen desbaratades.

A causa de les restriccions derivades de la pandèmia, el lliurament del premi i la lectura de les obres, que se solia fer dia 17 de gener, es posposa.