L’equip de Moix Negre, a l’interior d’una de les sales del recinte que prest s’obrirà al públic | Gemma Andreu

TW
3

Moix Negre Cinemes obrirà les portes després de Sant Joan, entre finals de juny i principis de juliol. Aquest és el marge amb què treballa la nova concessionària de les sales del Canal Salat, perquè a Ciutadella hi torni a haver projeccions, després de gairebé dos anys amb les pantalles en negre. Un projecte, per altra banda, que no només servirà per a recuperar l’activitat exhibidora, sinó que inclourà tota una programació cultural i d’oci, plantejant l’espai com a punt de trobada inclusiu, amb propostes molt variades, dirigides a públics diferents i de totes les edats.

El cinema tornarà per fi a Ciutadella, i ho farà de la mà de Moix Negre Cinemes, societat germana de Cototo, l’empresa d’implantació d’internet d’alta velocitat a Ciutadella, que s’endinsa en el món del setè art amb la intenció de convertir les sales en punt de referència cultural. «Volem fer una rentada de cara al concepte de cinema, perquè sigui concebut, no només com un cine, sinó com un projecte versàtil i per a tots els públics», exposava aquest dijous Enrique Reig.

«Hi haurà cinema, però també maratons de sèries, projeccions en versió original, esdeveniments del món gamer, col·laboracions amb entitats, òpera, retransmissions esportives, de concerts». Amb la idea d’atreure un públic molt heterogeni, molt obert als joves. «El nostre lema és ‘On hi ha cinema, hi ha vida’, perquè volem crear vida al voltant dels cines», afegeix Reig, qui apunta que es mantindran col·laboracions. «Es farà aquí el Cineclub i és una oportunitat per a unir projectes, amb el Festival de Cinema de Menorca, el Teatre des Born, el Festival Pedra Viva, amb Decelera Menorca, Joventuts Musicals», enumera.

Primeres passes

El primer pas serà obrir les sales d’exhibició i «a poc a poc anirem incorporant» la resta de l’oferta. «Hem de posar a punt els projectors, un està bé, però l’altre s’ha de substituir o reparar; i hem de revisar llums, so». Tot, en un recinte que apostarà per «la sostenibilitat, cobrirem la coberta de plaques solars per intentar ser autosuficients energèticament». La idea, diu Reig, és començar la instal·lació quan tinguem els permisos», encara que el projecte es podria lligar al que es vol dur a terme a la Sala Multifuncional, per a instal·lar també panells fotovoltaics al sostre.

Al mateix temps, vigilaran molt per «intentar generar zero residus, amb els materials que s’utilitzin, fins i tot mirarem de trobar una sortida als cartells de les pel·lícules», tot, en un context en el qual s’establiran sinergies amb els centres educatius. «Volem col·laborar amb els col·legis, fent formacions, tallers; volem que els cines estiguin oberts almenys sis dies a la setmana i que s’emprin durant el dia, no només amb les sessions de cine».

Avança Enrique Reig que també els exteriors de les sales han d’esdevenir punts d’interès. «Volem aprofitar la plaça, fer-hi coses, cinema a la fresca».

Quant a l’activitat pròpiament de cinema, «ja hem tancat acords amb distribuïdores de Madrid i tindrem en cartellera quatre o cinc pel·lícules, repartides entre les dues sales». En aquest sentit, «hi haurà estrenes setmanals».

Pel que fa a l’equip humà, Moix Negre el formen set socis, als quals s’afegiran algunes persones més que es contractaran pròximament, per atendre el bar i la taquilla. Mentre, l’apartat tècnic anirà a càrrec de Sito Pons, que ja feia de projeccionista amb la concessionària anterior i coneix perfectament tot el muntatge i els equipaments existents.