Els dos actors pugen a l’escenari acompanyats pel músic Edu Vàsquez | Sala La Planeta

TW
0

Tot i ser la primera causa de mort entre els joves, el suïcidi segueix sent un tema tabú i està fortament estigmatitzat. És en aquest context, i per intentar aportar una mirada profunda i a través d’una disciplina com el teatre, que Sala La Planeta produeix un muntatge molt particular, construït a partir de l’anomenat teatre Verbatim, prenent paraula per paraula els testimonis de persones reals que han viscut en primera persona, en aquest cas, les ganes de morir.

«No m’oblideu mai» és el títol d’aquesta obra teatral que arriba aquest divendres al Teatre des Born, de Ciutadella. Un muntatge «vitalista», destaca Marta Montiel, l’actriu que, juntament amb Elies Barberà, duu a escena la proposta. «És vitalista perquè s’explica a través de persones que se n’han sortit». És a través dels seus records i les seves experiències, que s’elabora un guió per expressar «allò que els va dur a voler morir, per què van arribar a aquella situació, què van necessitar, com ho van viure, com sentien aquell patiment, però també què els va ajudar, i com ho van fer per superar-ho». És aquí quan apareixen causes com els transtorns alimentaris, les depressions, el bullying, les autolesions.

Exposa Montiel que l’objectiu principal és crear consciència, i que «ens hem adonat que hi ha necessitat de parlar de tot això, després de l’obra hi ha un col·loqui amb experts i el públic col·labora, fa preguntes, vol saber».

Recerca

L’obra parteix d’entrevistes amb persones que van passar per moments complicats i també després d’haver-se assessorat i documentat, amb experts en la matèria que treballen el suïcidi. «Fa quatre anys vam iniciar un procés de recerca per saber què fa que un jove decideixi deixar de patir i intenti suïcidar-se». A partir d’aquí, el director i dramaturg Llàtzer Garcia ha donat forma al text, que escenifiquen els actors, amb l’acompanyament del músic Edu Vásquez a la bateria. A Ciutadella, l’obra arriba de la mà d’Afasme, l’Associació de Familiars i Amics per a la Salut Mental de Menorca (abans, Afem). Avui es faran dues funcions, una matinal per a estudiants, i una altra a les 20.30 hores, per al públic en general. Per als col·loquis es comptarà amb les psicòlogues Magda Yebra i Pilar Gomila (matí) i Maite Ferrero (vespre).