El sabater de banqueta, botiguer i músic ferrerienc Antoni Camps Fullana

TW
0

La terrassa de l’Auditori de Ferreries acollirà el pròxim dissabte dia 11, a les 20 hores, l’acte de presentació del llibre «Història de Ferreries. Dietari 1956-1966», del cronista ferrerienc Antoni Camps Fullana (1908-1990), en una edició a càrrec de la periodista i neta de l’autor, Sònia Marquès, i amb pròleg de Josep Pons Fraga, editor del diari «Menorca», que també farà la presentació amb la col·laboració de Sebastià Rotger i Nito Janer.

«Història de Ferreries. Dietari 1956-1966» reflecteix, segons Sònia Marquès, el pas d’una societat agrícola a industrial, amb el funcionament de les primeres fàbriques en la confecció del calçat, a més de l’intercanvi comercial amb Ciutadella; el pas dels costums antics i rurals a la modernitat que, entre altres aspectes, es coneix amb l’important creixement de vehicles i, malauradament també, dels accidents de trànsit; l’ampliació del poble amb la construcció de nous carrers, encara que el pla de l’Església va seguir sent el centre neuràlgic del poble, i de carreteres que van millorar la xarxa viària. El dietari també conté una àmplia informació sobre la història del futbol a la població i de la música, donat que van ser les dues de les aficions que l’autor va exercir durant anys. De fet, Camps va ser instrumentista de guiterra i acordió i director de la Banda de Música del poble.

Sònia Marquès ha estat la responsable de l’edició del llibre, amb la transcripció del text de totes les llibretes, en què Antoni Camps anava anotant els fets quotidians de la seva família i del poble, amb la posterior adaptació del seu contingut a l’espai del llibre -no ha publicat tots els comentaris sobre la meteorologia diària, donat que seria una relació llarguíssima, per exemple- i a l’ús d’un llenguatge més adient a la sensibilitat actual -l’autor escrivia d’una manera directa i sense emprar tants eufemismes com avui dia- per tal d’eliminar informacions confidencials o anècdotes que no podrien agradar a determinades persones o descendents dels implicats.

Per la seva part, Josep Pons Fraga fa un complet retrat d’Antoni Camps, un sabater de banqueta, pare de set fills, homo manyós i ple d’enginy que també va ser botiguer i músic, que fins i tot el 1955 va escriure una carta al llavors cap de l’Estat, el general Franco, demanant ajuda per poder afrontar la difícil situació que travessava la seva família, agreujada per la feble salut de la seva esposa.

Subratlla la importància de les llibretes manuscrites que abasten cinquanta anys que la família Camps Coll ha conservat «perquè hi trobam el batec d’un poble que pateix, amb accidents, malalties i morts, que també sap trobar el gaudi de l’oci, la cuina popular i les celebracions festives, una comunitat capdavantera, amb llums i ombres, que estima i lluita, perquè cerca el progrés i el benestar».

El prologuista destaca del nou llibre, que segueix el dietari del mateix autor de 1946 a 1955 publicat fa nou anys, el fet que «resulta imprescindible per entendre la Ferreries d’ahir i d’avui, en una dècada 1956-1966 en què el poble creix, inicia els canvis que s’acceleren en els anys 70 i que ara cerca com donar resposta a la gran demanda d’habitatges per acollir les nombroses noves famílies que s’anaven formant en un gran esclat demogràfic».

Finalment, assenyala que amb la publicació del llibre Ferreries es reconcilia, gràcies al treball de Sònia Marquès, amb el primer cronista i periodista del poble, que va desenvolupar una feina incansable durant la seva vida.