L’exposició de Daniel García Andújar es pot veure as Baluard

TW
1

Una exposició de l’artista Daniel García Andújar as Baluard de Palma sobre les migracions al llarg de la història inclou l’episodi que va viure el músic, escriptor i periodista Deseado Mercadal Bagur (1911-2000), quan al final de la Guerra Civil va haver de fugir de l’Illa cap al sud de França des d’on es va dirigir a Alger.

L’exposició «Patente de corso» reflexiona sobre les migracions que «han estat d’anada i tornada en un Mediterrani que constitueix un lloc de conflicte i d’ocupació, on unes civilitzacions intenten aniquilar a altres», segons afirma l’artista alacantí.

L’exposició arranca en dues pintures de 1612 sobre l’expulsió dels moriscs d’Espanya i té com a peça angular la història de Deseado Mercadal, «una persona que es veu forçada per les circumstàncies polítiques del moment a dirigir un diari durant la Guerra Civil i que  quan el conflicte acaba ha de fugir», subratlla García Andújar.

El músic i periodista menorquí va ser conduït, amb la resta de republicans, a un camp de concentració al sud de França d’on va fugir com a polissó fins a Alger. Va tornar definitivament    a l’Illa el 1965, per ocupar els càrrecs de director de l’Escola Municipal de Música de Maó i de l’Orfeó Maonès.