L’OCIM a l’assaig d’aquest dimecres a l’IES Josep Mª Quadrado de Ciutadella | Katerina Pu

TW
0

L’OCIM, l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, assaja avui intensament, com els darrers dies, el concert de la Novena Simfonia de Beethoven programat a Ciutadella i Maó com acte central del seu 25è aniversari. Participaran 51 músics instrumentistes així com la Capella Davídica -el cor de la Catedral-, la Coral Universitària de les Illes Balears i els solistes Isabella Gaudí, Lídia Vinyes-Curtis, David Alegret i el menorquí Simón Orfila, sota la direcció de Francesc Prat.

Demà a Ses Pedreres de s’Hostal - Lithica de Ciutadella i el dissabte al Teatre Principal de Maó, s’ofereixen els concerts, a les 21 hores tots dos, que seran una «vetllada de joia, emoció i germanor per agrair el suport rebut durant 25 anys» en paraules de l’OCIM.

Aquests concerts de la Novena Simfonia de Beethoven s’emmarquen dins el 50è Festival de música de les Joventuts Musicals de Maó i dins l’edició nombre 51 del Festival de música d’estiu de les Joventuts Musicals de Ciutadella, que van ser les dues entitats impulsores de l’orquestra en els seus inicis. També està programat dins el Festival Fosquets de Lithica d’aquest estiu.

La darrera simfonia del compositor germànic és tot un repte pels intèrprets i serà de ben segur un espectacle per les oïdes i els cors dels assistents que podran gaudir de les 40 veus de la Capella Davídica - col·laboradors habituals de l’OCIM -, les 30 veus de la Coral Universitat de les Illes Balears i els quatre solistes de la més alta qualitat.

Els més de 50 músics de l’OCIM es reparteixen entre  28 instruments de corda, 19 de vent i quatre instruments de percussió.

Els intèrprets solistes, tots amb carrera operística són, a més del menorquí Simón Orfila, la soprano Isabella Gaudí, amb una captivadora veu de timbre molt net; la mezzosoprano Lídia Vinyes-Curtis, que a més és violinista, tot i que de l’instrument de corda va passar al cant i el tenor David Alegret, que va debutar al 2004 a Klagenfurt, París i Viena, i són tots tres de Barcelona.

L’alaiorenc Simón Orfila Riudavets, baríton, actua de nou a l’Illa, a on el vam poder veure el passat juny al paper de l’oncle Sir Giorgio de I Puritani de Bellini al Principal de Maó. La seva agenda d’enguany inclou Macbeth al Liceu, Nabucco a la Staatsoper de Mainz o La Gioconda a Las Palmas.

Aniversari dolç amb reptes

El director de l’OCIM Francesc Prat destaca especialment d’aquest concert doble que és  amb motiu de la celebració dels 25 anys d’una orquestra professional a Menorca «amb tota l’emocionalitat que comporta».

A més, explica que «afrontem una de les grans obres del repertori clàssic i inclús de qualsevol dels estils, la Novena Simfonia, que és un repte i una de les grans obres de la història de la humanitat».

L’orquestra interpretarà a l’escenari a l’aire lliure de Lithica i al Teatre de Maó la versió completa de la simfonia, «full equip» en paraules de Prat, amb una durada de més d’una hora.

El director que porta ja prop d’un lustre sent el titular de l’orquestra destaca que l’OCIM es troba en «un moment  molt dolç, estem fent un camí junts, cercant la nostra personalitat i des de fa un temps estem fent molts bons  programes.    Aquests 25 anys arriben molt bé». Prat apunta la importància que «gent de l’Illa pot tirar endavant una orquestra professional i fer-ho amb molt bon nivell».

Beethoven i la 9a. simfonia

La Novena Simfonia de Ludwig van Beethoven és segons Prat, «la culminació de la ruptura de les regles que reflecteix l’obra de Beethoven, un geni revolucionari. Desafia la forma sonata, canvia l’ordre dels moviments i utilitza l’orquestració més gran fins aleshores» explica el músic. A més respecte a la part coral, Prat apunta que la «introducció de veus en el moviment final continua sent electritzant. D’un punt zero caòtic emergeix una exaltació de la vida que evoluciona cap a la serenitat i l’alegria final».

El seu últim moviment és un finale coral sorprenentment inusual en la seva època que s’ha convertit en símbol de la llibertat. De fet, entre d’altres nombrosos usos, la simfonia és des de 1985 l’Himne de la Unió Europea (UE), en una versió adaptada per Herbert von Karajan.

Beethoven va estrenar la seva darrera simfonia amb èxit el 1824 a Viena, a un concert on el compositor, ja sord, es va girar al públic per veure els aplaudiments.

Allotjament i viatges pels intèrprets de fora de l’Illa i els seus instruments

La popular Novena Simfonia de Beethoven és un gran repte a nivell artístic, però a més és per a l’OCIM un repte d’organització logística i de gestió. Per primera vegada són una orquestra tant extensa, més de 50 músics, que acostumen a viatjar amb els seus instruments. S’han hagut d’organitzar els desplaçaments i allotjaments per a totes les persones que venen de fora de Menorca, tant de l’orquestra com de la coral, i també preparar l’escenari de Lithica específicament pels artistes d’aquest concert del 25è aniversari.