El rector de la parròquia de la Concepció va beneir els animales que van anar desfilant per davant seu al carrer de Ses Moreres. | Gemma Andreu

TW
0

El poble de Maó sortí ahir al carrer, per celebrar una festivitat de Sant Antoni en la que la benedicció d'animals va ser un dels principals actes.

El matí, l'església de la Concepció acollí una pregària en honor a Sant Antoni. Mentre a l'interior del temple es feia la celebració, a fora, desenes de persones es concentraven, acompanyats dels seus animals, cavalls, cans o moixos, entre d'altres.
Va ser en acabar la cerimònia quan la imatge del sant sortia del temple, a espatlles d'un grup de fillets que, en torns de quatre, s'anirien alternant per portar la figura des de la parròquia fins a Ses Moreres, on s'havia de fer la benedicció, entre la gran gentada que omplia les voreres del carrer.

La comitiva va recórrer el Cós de Gràcia, el Carrer Sant Jordi, tot passant per davant el Teatre Principal abans d'arribar a Ses Moreres, on s'hi havia instal·lat una tarima des d'on el rector de la Concepció, Joan Miquel Sastre, va beneir els animals.

La desfilada va ser llarga. A la part del davant hi anaven uns quants carretons estirats per cavalls, i darrera d'ells hi havia més equins, però muntats pels seus genets. Igualment, també hi van passar ponis y ases, amb carro i sense, i en que els fillets esdevenien protagonistes.

Beneïts els animals més grans va ser el torn dels més petits. Una gran quantitat de cans, alguns moixos, conills, canaris, hàmsters  i fins i tot algun lloro, van passar per davant el prevere perquè els ruixés amb aigua beneïda.
mercat medieval

Durant tot el matí, la fira medieval instal·lada als carrers del centre va atreure un nombrós públic. Ja després del parèntesi de la benedicció, en que la multitut es concentrà al tram de Ses Moreres, l'activitat es tornà a centrar en aquest mercat. Així, tant la resta del matí com el capvespre  es van realitzar activitats paral·leles, com ara demostracions de combats medievals o diferents exhibicions.

Maó no va ser l'únic poble de Menorca que va fer honor al patró dels animals, a Sant Antoni. De fet, fins a quatre municipis més celebraren ahir dematí les tradicionals benediccions d'animals.

Durant el matí es van celebrar diferents misses i les posteriors benediccions. Així, se'n van fer  as Migjorn Gran, a Sant Lluís i Es Castell a la zona de llevant, i també as Mercadal i al nucli costaner de Fornells.

A Sant Lluís, la missa estava prevista a les deu del matí, a l'església del poble. Més tard, en acabar la celebració, es va fer la desfilada d'animals pel Pla de Cas Rector, un acte que, seguint la tònica dels darrers anys, va ser molt seguit pels santlluïsers.

A les benediccions s'hi van poder veure tot tipus d'animals domèstics, com ara canaris, perdius, tortugues i, com no, moixos i cans. Tots ells van rebre l'aigua beneïda del rector de Sant Lluís, Jesús Llompart, qui després es desplaçà uns metres fins el Cós, on continuà el ritual però en aquest cas, amb els animals més grossos, cavalls i ponis.