El jaleo anava a començar molt tard però la pluja va accelerar sa davallada. | Karlos Hurtado

TW
0

El poble des Castell va despertar ahir, poc a poc, després d'una primera llarga i intensa vetllada. I ho va fer amb energia renovada, decidit a gaudir al màxim del segon i darrer dia de festes. Hi quedava un llarg camí fins a la mitjanit, amb els focs artificials de cloenda d'aquest Sant Jaume.

Ben prest, a les vuit, els gegants, els geganters i la banda de José y sus muchachos van començar a rodar pel municipi, avisant tothom que el dia de Sant Jaume havia començat.

La fabiolera Cristina Fullana ja havia sortit també, abans que els gegants, per iniciar el replec i conformar la qualcada, per tal que a les 11 hores fossin ja a l'Església del Roser, a la Missa de Caixers. Allà es va reunir molta gent del poble, i també les autoritats locals, insulars i d'altres pobles, que van atendre a la convidada de l'Ajuntament des Castell. La celebració, que va ser oficiada pel caixer capellà Joan Miquel Sastre, va acabar a les 12.15 hores, després d'haver-se repartit l'aigua-ròs.

Sa davallada i la pluja
Acabada la missa va començar sa Davallada cap a l'Esplanada. Gegants, geganters, músics, caixers, cavallers i autoritats, enfilaven el carrer Victori, al darrera d'una multitud desitjosa d'aigua. De molta aigua. Aigua que els veïns llençaven des de les finestres de les cases, posant una mica de frescor a l'ambient.

La Davallada era molt lenta. En una hora s'havien recorregut poc més de cent metres. Va ser llavors quan el desig d'aigua es transformà en una plovisquejada. El cel entrava també en joc, encara que només durant tres o quatre minuts. Suficients, però, perquè els geganters acceleressin el pas (les figures gegants no toleren gaire bé l'aigua), igual com els músics i els cavallers. Va ser així com en un no res, la comitiva va ser a l'Esplanada, acompanyant les autoritats fins a l'Ajuntament, abans que els genets anessin a cercar els seus cavalls per dirigir-se després cap el jaleo.

Finalment, el jaleo va començar a les 13.36 hores, i s'allargà fins prop de les 17 hores, després d'haver fet la volta de les canyes. Ja només hi quedava la convidada als caixers a l'Ajuntament i el repartiment de l'aigua-ròs. I ja el vespre, les corregudes, el darrer toc de fabiol i els focs artificials per dir adéu a les festes d'aquest 2014.

Incidències
Durant el dia d'ahir, Creu Roja va haver de fer quinze intervencions, totes elles de caràcter lleu, per les trepitjades i els cops habituals. A aquesta xifra s'han de sumar les setze actuacions que es van realitzar dijous, també totes lleus, i només es va fer un trasllat a l'Hospital Mateu Orfila. Un jove menorquí va patir un trenc al cap. Se'l va estabilitzar amb rapidesa.