Inici. Itziar Pons, caixera fadrina, encetà el jaleo amb la seva entrada a la plaça | Gemma Andreu

TW
0

Al carrer de Sant Lluís es començaven a escoltar versos musicals festius. Música per a ambientar a tots aquells que desitjaven festa amb la fidel vigilància del sol. A les 17 hores el fabioler es dirigí al pla de sa Creu, on la batlessa Montse Morlà li donà permís per començar el replec amb la caixera fadrina, Itziar Pons. A poc a poc, s'anaren introduïnt tots els membres de la qualcada.

Alhora, pel carrer Compte Lannion passejaven els dos gegants de Sant Lluís, en Lluís i na Maria. Feien volar la seva vestimenta al compàs de la música fent successives voltes. Un cop la qualcada va haver recorregut tots els carrers del poble, deixaren els seus cavalls en bones mans per dirigir-se a l'Església parroquial per presenciar les solemntes completes. Mentre, a les 19.15 al pla de sa Creu se sentiren unes passes amb força i un nombrós grup de persones no deixaven veure què estava succeïnt al seu voltant. Eren ells. Sa vessa mos fot. Amb grups de quatre o cinc persones, portaven la bereneta. I quina bereneta. En Toni Ramón contà que «és una tradició, portem pa amb sobrassada i ensaïmades per a tothom». Però no es tractava d'un tros de pa normal, sinó que de grans dimensions. Entre xauxa i goig, es repartiren entre tots els assistens a canvi d'unapetita aportació.

Noticias relacionadas


Missa i jaleo

A la mateixa hora però a l'Església, es procedí a la missa. Amb gran afluència de persones, combatien les altes temperatures amb ventalls. Els membres de la qualcada, per la seva banda, estaven dalt l'altar essent els protagonistes per excel·lència. La missa va fer referència, entre d'altres esdeveniments, als morts del terratrèmol a Itàlia. Per acabar, cantaren l'estrofa 1 i 4 dels Goigs de Sant Lluís.
El jaleo començà a les 20.10 hores, uns minuts més tard de l'hora establerta. La tonada tradicional sonava amb gran ímpetu i tots els presents alçaren les mans amb els dispositius mòbils per immortalizar aquells instants.