La seu universitària acull les jornades d'història local i patrimoni. - ARCHIVO

TW
0

El Centre d'Estudis Locals d'Alaior organitza les VI Jornades d'Història Local i Patrimoni Cultural a l'Illa de Menorca des de divendres 29 fins diumenge 31 d'aquest mes. Es celebrarà a la seu universitària de Can Salort.

La presentació de les jornades es celebrarà divendres a les 16.45 hores i la primera conferència anirà a càrrec de Miquel Antoni Pons Carreras qui dissertarà sobre "Sa Sínia, una fàbrica d'assaonar pells a través del testimoni de Perico Vinent". Miquel Àngel Marquès, membre del CEL, parlarà a les 17.30 hores sobre "La història de la fàbrica de calç Cales Coimeca, un exemple de patrimoni industrial a Alaior". Aproximadament un quart després, serà el torn de diferents entitats culturals com Amics de la Mar o el Centre Mediterrani de Rellotge de Sol i Menorca, entre altres. A les 19 hores el responsable de l'Ecomuseu dels Ports Centre Picasso d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta de Tarragona, Salvador Carbó Sabaté, parlarà de l'Ecomuseu com un exemple de la recuperació del patrimoni cultural i la dinamització econòmica i cultural del territori. El primer dia de les jornades acabarà amb la projecció dels documentals "Es Llogaret" i "L'oblit a l'oli" d'Anna Petrus. Serà a l'Ajuntament a les 20.30 hores.

Per a dissabte matí s'ha previst una comunicació a càrrec del membre de l'IME Xavier Gomila sobre el nomenclàtor de toponímia de Menorca, a les 9 hores. A les 9.30 hores, Joan Miralles Montserrat, de la UIB, conferenciarà sobre Menorca en el corpus nomenclàtor de les Illes. El Camí de Cavalls també serà un tema a tractar a partir de les 11.30 hores amb presentacions a càrrec d'Eduard Serra, de la coordinadora per a la Defensa del Camí de Cavalls; Joan Marquès, conseller d'Ordenació del Territori del Consell i Margarita Petrus, regidora de l'Ajuntament de Maó. Per la tarda, Antoni Ferrer, membre del Museu de Menorca, parlarà, entorn a les 16.30 hores, sobre la mòlta dels cereals a Menorca durant l'edat del ferro. A les 17 hores Elena Sintes, membre de l'Empresa Patrimonial Arqueològic i Cultural, dissertarà sobre el recinte Cartaihlac de Torre d'en Galmés i a les 17.45 hores Xavier Aguelo, de l'empresa Arqueolític, conferenciarà sobre els resultats de la prospecció arqueològica subaquàtica del port antic de Ciutadella. A les 19.15 hores serà la professora de la UIB Miquela Forteza qui parli de plans de divulgació del patrimoni cultural. A les 20.30 hores i a l'Ajuntament d'Alaior es presentarà una mostra de la indumentària del segle XVIII.

A l'últim dia de les jornades es durà a terme una visita guiada per Alaior i una altra al Parc Natural de s'Albufera des Grau.