Tècnica. L’especialista en esgrima, Salva Agustí, ensenyà les claus per manejar l’espasa - Miriam Traïd

TW
0

El Teatre Sant Miquel de Ciutadella es convertí ahir en improvisat escenari d'una lluita d'espadatxins per evocar les bregues dels pirates. Salva Agustí, especialista en esgrima i director de la companyia Escalibur, oferí una classe intensiva als actors que protagonitzaran el musical "Es Pirates", un espectacle que s'estrenarà el proper dia 19 al Teatre de Calós.

Durant tot el dia, l'especialista introduí els actors en l'art de l'esgrima i oferí els coneixements bàsics perquè es converteixin en vertaders pirates i creïbles dalt l'escenari. Salva Agustí, que té 15 anys d'experiència en l'esgrima, és la segona vegada que ve a Menorca. Fa un parell d'anys actuà amb la seva companyia en la Fira del Cavall de Raça Menorquina oferint un espectacle hípic inspirat en els tornejos medievals. Ahir, els actors del musical van aprendre a manejar l'espasa sense prendre mal i a coordinar els moviments amb elegància per representar una baralla a l'estil de la pel·lícula "Pirates del Carib". El "master class" d'una sola jornada servirà als actors per perfeccionar el paper de pirates, que exigeix agilitat i domini de l'espasa per representar les lluites de l'època com si fossin autèntiques. Els actors assagen d'ençà el novembre, baix la direcció escènica de Mari Genestar, l'adaptació menorquina de "The pirates of Penzance", que ha anat a càrrec de Joan F. López Casasnovas. L'òpera còmica original va ser escrita per W. Gilbert amb música d'Arthur Sullivan i s'estrenà el 1879 a Nova York. Ha estat MiB Produccions que s'ha engrescat a produir la versió a la menorquina, ambientada en la costa sud de l'Illa, amb la col·laboració de la Fundació Ciutadella Cultura, la Fundació Teatre Principal, el Consell i el Govern balear.

Eespectacle en clau d'humor

Va ser el passat 10 d'octubre quan es va organitzar el 'càsting' per a l'elecció dels protagonistes del musical. Es van presentar 70 persones disposades a interpretar i cantar, entre actors amateurs i professionals de l'Illa. Com també es seleccionaren els músics que integren l'orquestra del musical, dirigida per la batuta de Joan Mesquida Faner. L'organització escollí 16 actors i 14 músics, que es reuniran aquest dijous, dia 18, per a l'assaig general.El protagonista de "Es Pirates" és Joan Taltavull, ballarí professional i amb experiència dalt els escenaris. Nasi Pons, actor amateur, farà el paper del rei pirata. El cantant Cris Juanico s'estrenarà participant en el primer musical de la seva trajectòria musical, una aventura que també provarà Bep Marquès. Altres actors amateurs coneguts a l'Illa, com Damià Bosch, Sebastià de la Fuente, Lluís Marquès, Txema Gelabert o Ricardo Lluch, participen en el projecte, que comptarà també amb Paqui Florit, Carla Cruells, Gemma Moll, Àngels Anglada, Sabina Quintana i Clara Gorrías.

L'espectacle tindrà una durada de dues hores, amb un descans. Antoni Moll, de MiB Produccions, explica que és l'adaptació d'una òpera naïf, còmica, com les que es representaven al segle XIX a Anglaterra. L'obra té tots els ingredients del musical: teatre, dansa i música i amb la doble funció d'entretenir i divertir el públic."El guió ressalta molt el sentit del deure, les conseqüències de dir mentides i la descoberta del primer amor, tot en clau d'humor", comenta Mari Genestar, qui recorda un dels primers musicals fet des de Menorca: "Godspell", que s'estrenà el 1979 al Teatre Sant Miquel seguint la influència que deixà a l'època "Jesus Christ Superstar".