Castell de Sant felip. Una cinquantena d’alumnes del CC La Salle de Maó va protagonitzar la setmana passada el taller de rata-pinyades que organitza el Consorci del Museu Militar de Menorca - Javier

TW
0

D'entre tots els atractius culturals que a dia d'avui ofereix l'entorn històric del Castell de Sant Felip a la bocana del port de Maó n'hi ha un que s'adreça expressament als escolars de l'Illa i que ha despertat molt entusiasme entre els grups que ja hi han estat. Es tracta del taller de rata-pinyades, pensat per a fillets i filletes d'entre 7 i 14 anys, a través del qual l'alumnat es familiaritza amb la colònia de rat-penats resident a les galeries subterrànies, una trentena d'exemplars en total, i descobreix a la vegada, la història d'aquesta fortalesa militar, que va manar construir el rei Felip II durant la segona meitat del segle XVI, després de la fatal incursió del pirata Barba Roja l'any 1535, i que durant el segle XVIII, sota dominacions anglesa, francesa i espanyola va arribar a ser la major fortificació militar d'Europa.

La magnitud del Castell de Sant Felip, la seva importància, és desconeguda per la gran majoria dels menorquins i menorquines a l'actualitat. Tanmateix, les visites guiades per al públic en general, diürnes i també nocturnes, que organitza el Consorci del Museu Militar de Menorca estan descobrint, com un viatge al passat, un dels capítols cabdals de la història de l'Illa.

Per als grups d'alumnes, a més, l'atractiu de les visites és doble, ja que a la descoberta històrica se li afegeix l'aventura i l'oportunitat única de conèixer de molt a prop les rata-pinyades que hivernen a les galeries subterrànies durant els mesos de fred, i que habiten la zona de manera estable tot l'any, allunyades de predadors i adaptades totalment al medi.

El taller

Les rata-pinyades són animals desconeguts que en general desperten cert temor i recel. Mites i llegendes sanguinàries, literatura i cinema s'encarreguen de revestir-los de mala reputació. Tanmateix, de les aproximadament 1.100 espècies de rata-pinyades conegudes arreu del món, únicament tres s'alimenten de sang, i la seva funció a la naturalesa és importantíssima ja que compleixen una labor de pol·linització i dispersió de les llavors i actuen també com a controladors de plagues d'insectes.

Tal com explic el capità Javier Girona, director del Museu Militar de Menorca, la visita a les galeries subterrànies de Sant Felip, a través del taller de rata-pinyades, és una experiència realment inoblidable per als alumnes. Al punt d'acollida del visitant, als grups se'ls fa una introducció teòrica a través d'un "power point" on aprenen tot tipus de curiositats com per exemple, que les rata-pinyades, pertanyents a la família dels quiròpters són un grup antic de mamífers dels quals se n'han trobat fòssils de fa més de 50 milions d'anys. Són l'únic mamífer capaç de volar com els ocells, cosa que li ha permès durant l'evolució adaptar-se a condicions i hàbitats molt diferents, i de fet, es troben rat-penats als cinc continents i a algunes illes, com és el cas de Balears. Capgirades, nocturnes, molt difícils de veure, refugiades dels predadors a coves i galeries, totes les espècies de rata-pinyades estan protegides per llei. Només a Espanya hi ha vint-i-set espècies diferents.

L'explicació per als alumnes es centra, després de desmitificar els vampirs, en l'anatomia, l'alimentació, l'evolució, els hàbitats. Els alumnes tenen l'oportunitat d'observar amb deteniment i admiració un exemplar viu, capturat per poca estona. Aprenen que les rata-pinyades tenen el cos cobert de pèl, que les fa semblants als rosegadors, i unes ales amb ossos molt semblants als humans, recoberts per una doble membrana que els arriba fins a la cua. No són animals cecs, en contra de la creença popular, i poden volar i aconseguir aliment en l'obscuritat gràcies al seu sistema de radar que s'anomena ecolocalitzador.

La primera consigna que reben els alumnes abans de baixar a les galeries és fer silenci absolut i extremar les precaucions quan percebin la presència dels rat-penats, principalment durant l'època hivernal i de cria, que és quan es concentren major nombre d'exemplars. La intenció és no alterar-los i poder gaudir de l'experiència al màxim.

Viatge al passat
La setmana passada, el grup d'alumnes del CC Salle de Maó que va protagonitzar el taller a més de descobrir la història del castell i la colònia de rata-pinyades, va gaudir d'una promoció especial, la possibilitat d'adquirir entrades per a ells i les seves famílies per a les visites nocturnes guiades que es realitzen entre el 15 de juny i el 15 de setembre i que són, com bé sabem els qui els anys anteriors les han realitzades, unes visites de sensacions que transporten al segle XVIII de manera molt real. Per aconseguir les entrades els alumnes han de respondre cinc preguntes expressament rebuscades, que demanen recerca a casa i amb açò, implicació de pares i mares. Els tres primers que responguin les cinc preguntes correctament s'emportaran el premi. Una oportunitat única d'endinsar-se en uns dels escenaris més rellevants de la història militar i humana de Menorca.