Juana Montse Mascaró Juanico - M.P.

TW
0

Autofitxa
Em dic Juana Montse Mascaró, som d'Alaior i vaig néixer dia 12 d'abril del 1960, és a dir, que tenc mig segle acabat de complir. Estic casada des de fa 31 anys i tenc dos fills, en Marc de 26 anys i na Maria de 22. M'agrada molt jugar a tennis, llegir i mirar pel·lícules encara que molts de dies no tenc gaire més temps que per llegir "Es Diari". De professió he estat sabatera, però ara puc dir que som llibretera i també m'encarrec de llogar pel·lícules de vídeo.

Comenta que era sabatera. Com decideix canviar de professió i dedicar-se a la cultura literària i també audiovisual?

Jo feia feina a una fàbrica de calçat, però llavors era una mica revolucionària i un dia vaig pensar que m'encantava el món de les pel·lícules, el cinema en general, i que estaria bé posar un videoclub. Així ho vaig fer. D'això ja fa 21 anys. Vaig començar amb pel·lícules a un local al carrer des Banyer d'Alaior. De mica en mica el local em va quedar petit i vaig anar allà on som ara. Doncs, el local després em va quedar gros, per això vaig decidir ampliar amb revistes i diaris que, després, vaig haver de llevar. Vaig començar amb llibres i a poc a poc el volum de llibreria ha anat creixent.

M'imagino que per prendre aquesta decisió li devia agradar moltíssim el cinema.

Sí que m'agrada molt. Moltes vegades estic de mal humor i m'enduc una pel·lícula i tant si me fa riure com plorar em fa sentir molt millor.

En literatura, la gent llegeix en català o en castellà?

He notat que quan la gent ha de llegir una novel·la, un llibre més gruixut, ho fa en castellà. També és cert que la gent de la meva edat no va fer assignatures en català i, per tant, es tira més a la literatura en castellà.

Creu que les noves tecnologies li estan guanyant el pols al paper?

I tant. Però igualment som molt partidària del paper. Per a mi és un gust agafar el diari i quedar amb les mans negres o llegir un llibre i percebre l'olor del paper. En pel·lícules i també en la literatura, les "baixades" des d'internet tenen molta força i aquí és un tema que encara està sense regular.

Divendres es va haver de suspendre la fira del llibre per la pluja. Però dissabte passat, que també hi va haver mercat, la gent es va interessar per comprar un bon llibre?

Sí que es van interessar, sobretot per les novetats d'enguany. Destacaria com a recomanacions "El viatge al poder de la ment" d'Eduardo Punset, "Dime quién soy" de Júlia Navarro, "El asedio" de Arturo Pérez-Reverte o els tres toms de "Millenium". També recomanaria "Venganza en Sevilla" de Matilde Asensi.

I de publicacions menorquines, què em diria?

Es venen molt els llibres de Menorca, però tenim un problema i és que aquells escriptors que ho donen a un distribuïdor va bé perquè ens arriba el llibre, però qui ho fa ell mateix no se'n recorda que hi ha llibreries de poble on mai ens arriben les seves noves publicacions.

El seu llibre preferit?

"El conde de Montecristo". És molt antic però m'agrada en excés.