TW
0

Autofitxa
Em dic Cosme Sans Mercadal i tinc 77 anys. Vaig néixer a Alaior, en una època en què la comare venia a casa a ajudar al part. Tinc 2 fills i 4 néts. Sóc el president del Grup Filatèlic i Numismàtic d'Alaior i avui la Federació Balear de Societats Filatèliques m'entrega a la Sala de Plens de l'Ajuntament d'Alaior la Medalla d'Or.

Com definiria la filatèlia?
Com l'art de col·leccionar segells.

Vostè quan comença a col·leccionar segells?
Vaig començar quan tenia 14 anys, perquè anava amb gent major i em va interessar el tema.

A hores d'ara, quans segells té vostè a la seva col·lecció?
Això és impossible de determinar (es posa les mans al cap). No t'ho puc dir. El que sí que et puc dir són les col·leccions que tinc, que són Espanya, des de 1850 fins l'actualitat. Em faltaran tan sols una cinquantena d'exemplars. Tinc també el Vaticà complet, que comença l'any 1929, Israel, que té el primer segell l'any 1948, i d'excolònies espanyoles, tinc la col·lecció de segells de l'Andorra espanyola i Guinea Equatorial.

Què és el que augmenta el valor d'un segell?
El que hem de saber primer és quants exemplars se'n van fer. Si diuen que d'una sèrie se n'han fet pocs, aquests seran els que més costin de trobar i els que més valor econòmic tenen.

Quin ha estat el segell més car de la història?
Diuen que un que es va vendre a Londres. Era un segell del qual se n'havien fet dos exemplars, un de blau i un de vermell. Sembla ser que un japonès va comprar un d'ells per 30 milions de dòlars.

I vostè, quin és el segell més car que té a la seva col·lecció?
Això m'ho reservo. Prefereixo pensar en els que em queden per completar algunes col·leccions, que són els que no podré tenir mai perquè valen massa diners. Quan et mires les fulles d'un àlbum i veus que et falta algun exemplar et desesperes per poder aconseguir-lo, però, com et deia, hi ha col·leccions que sé que no podré completar mai.

Per què li donen una Medalla d'Or aquest vespre?
Es veu que he fet molta feina a nivell educatiu, i tinc una quantitat immensa d'amics a tot arreu que he pogut fer gràcies a aquesta afició per col·leccionar segells.

Hi ha molta afició a la filatèlia a Menorca?
Hi ha dos clubs més, a part del d'Alaior. Està el de Maó i el Ciutadella. Els tres fan com a mínim una exposició anual i ens anem convidant els uns als altres. A més, estan les reunions federatives que hi ha cada any a Balears, on assisteixen els presidents de cada club. Aquí, a Alaior, però, és l'únic lloc de Balears que fem cursos de filatèlia juvenil.

Però la filatèlia desperta interès entre la gent jove?
No es valora prou, sobretot no es valora que és una afició que no només és col·leccionar, aporta cultura al qui s'hi interessa. De totes maneres, els joves estan massa enfeinats a escola i això queda en segon terme. Al jovent els hi crida molt més l'atenció activitats com l'esport .