Cercle Artístic. Carme Riera oferí ahir una conferència a Ciutadella sobre la influència de Camus - Cris

TW
0

Per a Carme Riera (Palma, 1948), Escriptora de l'Any de Balears, Menorca és una illa especial. Sense saber-ho inicialment, Albert Camus, que influí tant en la seva generació, era d'ascendència menorquina. Aquest fet encara l'enamorà més del premi Nobel. També hi va haver una època en què cada dia escrivia una carta adreçada a l'Illa, on residia temporalment el seu home. A l'Illa dedicà un conte, inclòs a "Jo pos per testimoni les gavines". Ahir tornà a Menorca, en la seva primera visita com a Escriptora de l'Any, i conferencià al Cercle sobre Albert Camus i la seva obra.

Quines repercussions té la distinció del Govern balear?
Representa una satisfacció i una responsabilitat. Les dues coses a la vegada. Has d'intentar estar a l'alçada de les circumstàncies. Fa il·lusió que a casa teva te reconeguin la feina feta. S'han programat diverses xerrades, conferències i viatges en que com Escriptora de l'Any en sóc protagonista. És agradable trobar-te amb el públic i els lectors.

Ahir protagonitzà el seu primer acte a Menorca d'ençà el nomenament. Quina és la reflexió que vol aportar?
Sobre la presència d'Albert Camus a "La meitat de l'ànima" i com va influir en la meva generació. És molt curiós perquè quan vaig començar a llegir a Camus no sabia de la seva relació amb Menorca. Es van sumar l'atracció per Camus i l'Illa.

Enguany es celebra el 50 aniversari de la mort del Nobel de Literatura. Per què va escollir l'escriptor d'ascendència menorquina per aparèixer en la seva novel·la?
Sempre hi ha un retorn a la infantesa. Quan era petita venia a planxar a casa una senyora que tenia una filla que feia feina a la casa de Camus a París. Jo era molt menuda i me treien de la sala quan Juanita li explicava a mumare coses de la seva filla. Un dia vaig quedar darrera la porta i vaig sentir que li contava que Camus feia plorar molt a la seva dona perquè li posava les banyes. No vaig entendre el que volia dir, i li vaig donar moltes voltes. Me pareixia molt curiós això de les banyes. Aquesta referència de la meva infantesa fa que la mare de la protagonista de la novel·la tingui un 'affaire' amb Camus.

Quina influència ha tingut Camus com autora i en seu pensament?
Va ser l'únic intel·lectual europeu que defensà els republicans i la república. No va tornar mai a Espanya, tot i que en tenia ganes perquè na Maria Casares va ser una personalitat molt important per a ell. Aquesta coherència va ser un element important per a la nostra generació i per la coherència moral de la seva obra. Camus considerà que sempre hi ha d'haver un punt de connexió entre els humans, no de separació. Això els polítics ho haurien d'entendre.

Quins reptes té com a escriptora?
Estic davant una novel·la policíaca. M'agrada provar diferents gèneres. Després tornaré a les novel·les de caire històric. El repte és acabar l'obra que tenc entre mans i que es pugui publicar.

Ahir la presentà Maite Salord, una de les escriptores menorquines de major projecció literària. Com veu el panorama dels escriptors illencs?
A les Illes Balears tenim autors tan bons com els catalans del Principat o com els espanyols. És un nivell que qualificaria de molt bo, sincerament. Si repassam la història de la literatura, les Illes han donat força escriptors.