Destrosses. Els forts vents de més de 100 quilòmetres per hora que van castigar l’Illa el 5 de maig han fet malbé vegetació i parets seques no només a s’Albufera, sinó també a moltes altres finques tant de titularitat pública com privada. - Cris

TW
0

El temporal que va afectar Menorca el passat 5 de maig va causar importants destrosses arreu del territori insular. Una nova prova del poder de la climatologia n'és l'efecte que els forts vents i les pluges van ocasionar a una de les finques emblemàtiques de l'Illa. Es tracte de s'Albufera, al terme municipal des Mercadal, una extensió de 1.400 hectàrees caracteritzada per espessos pinars i praderies aptes per al conreu i la pastura del bestiar, i que està catalogada com a ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès), LIC (Lloc d'Interès Comunitari) i ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus). Una finca en la que els forts vents de més de 100 quilòmetres per hora hi han provocat la pèrdua d'una gran quantitat de pins, així com un bon nombre d'enderrossalls en parets seques. S'Albufera és propietat de Fastfor S.A., una societat administrada per Juan Valero Fortuny, empresa titular també d'edificis tan emblemàtics com la casa senyorial de Cas Comte, a Ciutadella, així com altres finques com Torre Saura, s'Albufereta o Sant Joan de Carbonell, també a Es Mercadal.

Valero explica que el temporal de la setmana passada ha causat molts desperfectes a s'Albufera, i que a l'endemà de la tempesta va ser impossible d'arribar a les cases ja que el camí d'accés estava tallat per un gran nombre de pins caiguts sobre el vial. Els signes són evidents una setmana després. Exemplars joves i d'altres vells que han sucumbit a la força del vent. Valero està convençut de que van ser remolins o, fins i tot, un cap de fibló, per la manera com es van trencar els troncs i les branques.

Costos
Valero ha contractat els serveis d'una empresa dedicada a la fusteria per tal de retirar els pins caiguts i realitzar diferents tasques derivades del temporal. Aquest és un cost que el titular de la finca assegura que es repeteix cada vegada que el vent fa destrosses. La darrera vegada havia estat, segons diu, el mes de novembre. És en aquest punt en que Valero considera que les administracions públiques, "no sé si correspon al Consell, al Govern o a Madrid, però haurien d'ajudar els propietaris" quan succeeixen coses així. Sobretot, veient que "per la finca, tot i ser privada, hi passa moltíssima gent, sobretot per anar a les platges" que queden aprop de s'Albufera. "Fins ara mai hem dit res, però ja està bé, s'haurien d'implicar una mica. Estem contribuint permetent el pas de la gent, però a canvi no ens donen res. Al final haurem de tancar la porta". Perquè, segons Juan Valero, aquest trànsit sovint causa molèsties, un exemple és la dels caçadors que es veuen afectats. "Aquí hi venen a caçar, i és un perill si hi ha gent que entra, no poden caçar, sobretot els caps de setmana".

Turisme
Però Valero indica que aquesta contribució que reclama de les institucions públiques no s'ha d'entendre com un ajut per tenir en condicions un territori que es ven com la imatge de l'Illa, sinó que els propietaris també podrien col·laborar en la potenciació del sector turístic. Creu que "a Menorca no hi ha res, i tenim finques en les que s'hi podrien fer moltes coses. Estem desaprofitant tot el que ens ofereix" l'Illa. Per exemple, "aquí tenim les coves de Na Polida, n'hi ha amb llacs, un té prop d'un quilòmetre i es podrien fer visitables; hi ha les platges; es pot potenciar el turisme de caça, que és gent que portaria doblers a l'hivern; la nàutica; el senderisme; els cavalls".

Totes aquestes, propostes viables en paratges com els que ofereixen les grans possessions que hi ha repartides per tota l'Illa. "Se podrien fer moltes coses, això si, ben fetes". Un altre aspecte que, per Valero, cal millorar, és l'increment de la seguretat. Assegura que als boscos hi ha gent irresponsable que fa foganyes, no només a l'hivern sinó també durant la temporada alta, i d'altres que malmeten la natura. "A vegades he avisat el Seprona, i m'han arribat a dir que no poden arribar a tots els llocs perquè són pocs". Així, per a ell, a Menorca hi manquen més efectius per garantir la seguretat, tant policia, com Guàrdia Civil i Seprona.