TW
0

Nàpols. Segle XVIII. Ferrando i Guglielmo són dos joves oficials que estan convençuts de la fidelitat de les seves estimades, Dorabella i Fiordiligi. Don Alfonso els repta a què posin a prova les seves mullers. Els dos enamorats fingeixen que marxen a la guerra per tal de cortejar la parella de l'altre amb disfresses ben vistoses. Aquest joc picaresc es converteix en una història vertadera i les estimades cauen en els braços de l'engany, quedant, per tant, les parelles girades. "Così fan tutte" ("Així fan totes") els hi diu Don Alfonso als oficials. Però quan es destapa la trampa tot es perdona i el grup sencer lloa l'habilitat per acceptar tots els moments de la vida dient: feliç aquell qui tot s'ho pren pel costat bo.

Aquest és l'argument de l'òpera bufa "Così fan tutte" de Mozart que Amics de s'Òpera porta al Teatre Principal de Maó els propers dies 12 i 14 d'aquest mes a les 21 hores com a atractiu per encetar la XXXIX Temporada d'Òpera i alhora tancar el cicle de la trilogia 'dapontiana' després d'haver representat "Don Giovanni" i "Le Nozze di Figaro".

Sota la direcció musical de Daniele Gallegari, un prestigiós milanès conegut per ser el director de més èxit de la seva generació, i la direcció escènica a càrrec de Stefano Poda, el cartell artístic comptarà amb noms de ressaltada trajectòria operística i vocal. Destaca d'aquesta manera la soprano Barbara Frittoli qui ha guanyat nombrosos concursos internacionals i que, gràcies a l'excepcional qualitat vocal, viu una prestigiosa carrera que l'ha portada a exhibir-se als més importants teatres del món. També captivaran amb la seva presència artística i qualitat interpretativa la mezzosoprano Jose'Maria Lo Monaco, el tenor Joel Prieto, el baríton Alfredo Daza, el baix-baríton Natale de Carolis i la soprano Gladys Rossi.

La frase que dóna nom a aquesta peça còmica és agafada del primer acte de "Le nozze di Figaro" quan Don Basilio descobreix la presència de Cherubino a la cambra de la comtessa. La història de la creació d'aquesta òpera és un tant curiosa. Fou l'emperador Josep II qui l'encarregà a Mozart després de l'exitosa reposició de "Le nozze di Figaro" a Viena durant 1789. Mozart i el llibretista Lorenzo Da Ponte es van reunir una última vegada després d'haver donat llum a dues obres mestres. La primera representació es va celebrar a Viena l'any 1790 però poques setmanes després de l'estrena, quan tot just s'havien fet una desena de representacions, els teatres es van tancar en senyal de dol per la mort de Josep II. Malgrat se l'hagi dotada d'adjectius negatius, sempre basada en un humor innocent i ingenu, estudis constaten que se'n pot fer una lectura més profunda. Un exemple és que en cap moment el llibret afirma que al final s'hagin refet les parelles originals. I així, amb qui es casarà Fiordiligi? Amb Guglielmo o amb Ferrando?