Escala. Aquesta imatge es repetirà, però amb un convidat que no hi acostuma a ser, sa somera - Arxiu

TW
0

El Dissabte de Sant Joan, el fabioler entrarà amb sa somera fins a l'escala interior del palau del caixer senyor. Allà, desmuntarà l'animal i pujarà escales amunt per saludar el noble i fer el primer toc de fabiol. Aquest serà el procediment que seguirà el notificador municipal, Sebastià Salort, per donar inici als dos dies de festa gran a Ciutadella.

Per la ciutat de Ponent circula el rumor segons el qual no es permetrà l'entrada de la gent als baixos del casat de Cas Duc. Res més enfora de la realitat. Tot el contrari. Com cada any i com és tradicional, les portes del palau s'obriran a la una del migdia, una hora abans que s'hi faci el primer toc de fabiol.

El caixer senyor d'aquest bienni, Manuel de Soto Martorell ha pensat en fer entrar el fabioler fins el peu de l'escala, un fet que es recull als protocols de la festa però que ja fa molts anys que no es fa. Com a mínim, des de fa 35 anys.

Per tal de facilitar l'accés del fabioler amb sa somera, es demanarà a la gent que col·labori fent un passadís, a fi i efecte d'evitar situacions complicades com les succeïdes els darrers anys, en què el notificador ha tingut autèntics problemes per arribar a les portes del palau nobiliari per culpa de la gran massificació.

El fet de fer que el fabioler desmunti sa somera dins de l'entrada del casat serà una de les informacions que el caixer noble donarà als caixers i cavallers a la reunió que mantindran diumenge, a partir de les 13 hores, a Cas Duc.

No es tracta d'una novetat, sinó de recuperar un aspecte de la festa que des de fa uns anys no es té en compte però que és perfectament vàlid ja que consta als protocols de les festes de Sant Joan.