De Soto Martorell - Gemma Andreu

TW
0

Són poc més de les nou del matí i en Tóbal Camps, del Club Hípic sa Creueta des Migjorn Gran, ja té a punt a en Poriol, un cavall de raça menorquina que el caixer senyor d'aquest bienni, Manuel de Soto Martorell, treurà durant les festes de Sant Joan.

És la primera vegada que el caixer noble qualca en Poriol, però en pocs minuts, un i altre estrenyen llaços i es converteixen en un sol ens. De Soto Martorell duu ja uns mesos qualcant a Menorca, des del passat agost quan se'l va designar com a màxim responsable de la qualcada. "Cada mes venc a Menorca, i aprofit per venir a muntar a cavall cinc o sis vegades", explica.

Tot i així, no és la primera vegada que el fill menor de Cas Duc és a lloms d'un cavall. De fet, la seva relació amb el món eqüestre és ben estreta. "Tenc una ramaderia de cavalls angloàrabs, a Écija", explica. En total té divuit eugues per a la cria i dos sementals. Pel que fa a les diferències entre el cavall menorquí i l'angloàrab, De Soto defineix el segon com una raça "creuada amb molta sang, molt veloç i molt complet". De la raça menorquina opina que "són cavalls calents però molt nobles, molt enfocats a la doma menorquina, al passeig, i especialment per a les festes".

Mentre cavall i genet fan figures per la pista de sa Creueta, el germà dels que foren caixers senyors els biennis 1982-83 i 1994-95, Borja i Juan Pedro de Soto Martorell, espera amb ganes que arribi el seu particular dia D. "Tots els moments de les festes tenen el seu toc especial, però em fan especial il·lusió la sortida de casa el dia 23 capvespre i l'entrada al Caragol des Born", afirma. "També la Missa de Caixers", afegeix, qui ja aprecia diferències entre viure Sant Joan des de baix o damunt del cavall. "Ara que ho veig des de dalt puc dir que es viu de diferent manera, veig que és una altra cosa", confessa. "Quan els meus germans van ser caixer senyor vaig poder comprovar que hi ha molta col·laboració per part de tothom, va ser espectacular", recorda.

El seu bienni
El marquès d'Albranca està satisfet de l'ambient que es respira a la junta de caixers. "La relació entre tots noltros és fantàstica, som un grup d'amics que compartim o xerram de tot allò referent a les festes, sobre les decisions".

Entre les novetats d'enguany que Manuel de Soto Martorell incorpora hi ha l'entrada del fabioler amb la somera als baixos del casat senyorial el dia 23 a les dues del migdia, quan vagi a demanar permís per començar el replec. Igualment, els cavalls també entraran al palau el Dia de Sant Joan, quan vagin a despedir el caixer noble. "És una manera de que els cavallers puguin despedir les festes des de dins la casa", d'una manera més càlida i tot respectant els protocols. "Jo ho recordo del bienni 82-83, quan els cavalls van entrar a casa", afirma, recordant l'especial d'aquell fet. Per açò, per a l'entrada del fabioler dia 23 i els cavallers dia 24 nit, "demanam que la gent col·labori quan hagin d'entrar".

El caixer senyor continua preparant-se per, quan arribi el moment, estar en plena forma. "Hi ha dies que entrenam a la pista, i també anam a fer un passeig pels camins de l'entorn", explica el genet que comptarà amb un total de tres cavalls. Són tots de raça menorquina, en Nin de nou anys amb qui sortirà el capvespre del Dissabte de Sant Joan; en Rebull que té set anys i que participarà el matí del dia 24; i en Poriol, un exemplar de vuit anys amb qui el caixer senyor tancarà la seva primera participació a la qualcada.