Taller. Hi passa hores elaborant cada una de les peces - Gemma Andreu

TW
0

Tomeu Mercadal Pons (Ciutadella, 1926) és, des de fa una vintena d'anys, un dels creadors més prolífics pel que fa a elements de decoració relacionats amb Sant Joan. Carotes, cavalls, safates, tovalloners, quadres o ventalls són només alguns dels objectes que s'han creat just a la vora de s'Impremta des Racó, al bell mig de ses Voltes, punt neuràlgic de la festa. "Des de ses finestres es veu fabulós", assegura l'home que cada matí dóna forma, al seu taller particular, a una gran diversitat de productes.

"Jo som autodidacta, no he anat mai a l'escola per aprendre a pintar", diu Mercadal, alhora que mostra unes safates decorades amb uns dibuixos de la junta de caixers. "Faig coses que pens que poden agradar la gent". La idea de posar-se a fer aquest tipus d'objectes li va venir en veure com pintava el seu fill, Bosco Mercadal, i "vaig provar de fer quatre quadres", recorda. Va ser a partir d'allà, i del naixement del seu primer net -junt amb la seva dona, Catalina Moll, tenen 17 néts i 10 fills-, per qui va elaborar unes figures mòbils de fusta. "Un dia vaig mostrar el que feia a na Rosa de s'Impremta des Racó i me va dir que per què no en feia per vendre". I dit i fet.

Hores de feina
Serreta en mà, en Tomeu retalla a la fusta les figures a les quals després donarà color. Ho fa en una petita habitació en què té una taula amb totes les eines. Són moltes les hores de feina que hi ha al darrere de cada objecte que dissenya. "Sí que en du de feina, sí. El que me deman jo és a veure qui farà aquestes coses quan jo no hi sigui. Ningú ho voldrà fer, perquè no compensa les hores amb els preus de venda", afirma. I és que, realment, tota la feina que fa en Tomeu és per estimació a la festa i "un entreteniment meu" que, només enguany, ha suposat fer un centenar de cavallers i una cinquantena de carotes. Sigui com sigui, el que és segur és que de les seves mans surten uns elements de decoració que tenen presència a més d'una casa de Ciutadella.