Novetats. La directora Aura Iris Canet vol accentuar el sentit de l’estètica i el contingut humorístic de l’obra, coincidint amb un aniversari tan especial - Gemma Andreu

TW
0

"Foc i Fum" és a punt de pujar el teló, i ho farà l'any en què es celebra el 125 aniversari des que Joan Benejam donés vida a una sarsuela que ha arribat ben viva als nostres dies.
Una obra que enguany dirigeix la jove Aura Iris Canet, que compta amb un elenc d'actors en què es mesclen professionals i amateurs. Lluís Sintes (Bartomeu), Maria Camps (Francisca), Toni Riudavets i Josep Gelabert (Carrelet), Jacinto Genestar (l'amo en Joan), Marc Casasnovas (Rafel), Mari Torres (Maria) i Lluís Febrer i David Anglada (Pericu), encapçalen un nombrós grup format també per Joan Taltavull, Noemí Anglada i Clara Taltavull, entre d'altres.

En l'apartat musical, el director serà en Biel Barceló, que disposarà d'una trentena de músics, molts d'ells professors del Conservatori de Música, fet que proporcionarà un alt nivell interpretatiu a la sarsuela santjoanera.

"És la primera vegada que faig 'Foc i Fum', i per açò, tant jo com els actors, fins i tot els que ja hi han actuat, començam de zero", explica Canet. "És un 'Foc i Fum' especial, perquè té una edat especial. Per açò volem accentuar el sentit de l'estètica i l'humor", afegeix.

La d'enguany serà una posada en escena en què s'haurà apostat per un ritme "molt dinàmic". "'Foc i Fum' és una sarsuela, i per tant, molt estàtica. El que hem fet és donar-li dinamisme i fer justícia a la història que s'explica", detalla la directora d'escena.

Durant les setmanes prèvies a l'estrena s'ha treballat intensament per aconseguir uns bons resultats. "Hem aprofundit molt en els personatges per aconseguir una posada en escena homogènia, amb uns personatges molt lligats i mantenint tots una mateixa línia", exposa la directora.

Esforç
Aura Iris Canet va incidir també en el gran esforç que tothom està fent perquè la representació sigui tot un èxit, sobretot tenint en compte les dificultats afegides per les que passa el món del teatre a Ciutadella. "Estem fent feina amb molta energia i molt pocs recursos, no hi ha unes infraestructures adequades", recorda.

Sigui com sigui, avui vespre tindrà lloc l'assaig general en una sessió destinada a estudiants. Després, divendres es farà l'estrena a les 21.30 hores, un horari que es repetirà per a la sessió de dissabte. Ja diumenge, Dia des Be, la representació serà a les 12 hores, una hora més tard del que és habitual, per tal de que la Comitiva des Be hi pugui arribar a temps i no passi com fa dos anys, que va entrar al teatre amb l'obra ja finalitzada.

Però avui en dia, "Foc i Fum" no només és pot veure durant tres dies a l'any, ja que són nombroses les iniciatives que sorgeixen perquè hom pugui gaudir de la sarsuela santjoanera en qualsevol moment.

El darrer projecte que ha vist la llum és el llibre-CD "Foc i Fum, sa nostra sarsuela. Els darrers 25 anys", un treball elaborat per Siscu Riudavets (Dau Produccions)en motiu del 125 aniversari de l'obra costumista de Joan Benejam. Un llibre prologat per Joan F. López Casasnovas que inclou els repartiments d'actors així com dels directors que, durant el darrer quart de segle han participat en la posada en escena del text. Hi apareixen noms com José Ortega, Josep A. Serra, Joan Moncada, Jacinto Genestar, Jeroni Marquès, Josep Maria Mompó, Mari Genestar, Sebastià de la Fuente i Miquel P. Fullana, a més de la gran quantitat d'actors i de cantants que han donat vida a aquesta tan estimada sarsuela.

Disc compacte
El llibre va acompanyat d'un doble CD, enregistrat als estudis d'Acústic Menorca, en què es reprodueix l'obra íntegra. És un treball en format sonor en el que hi apareixen destacats personatges de la història de Foc i Fum als escenaris. El repartiment el formen Cristina Álvarez (Francisca), Bartomeu (Siscu Riudavets), Joan Gener (l'amo en Joan), Toni Juan (Carrelet), Andreu Genestar (Rafel), Núria Riudavets (Maria), Guiem Bosch (Pericu) i Fermín Román -en Minet- i José Casasnovas -es Culibrí- (guàrdies civils), entre d'altres. Tot, amb música de piano a càrrec de Suso González, que dóna un aire diferent i innovador a la tradicional banda sonora. Aquest llibre-CD està a la venda als dos esplais, al Casino 17 de Gener, el Cercle Artístic, Calós i el bar Es Molí.