Festers i "Frufrús" - Gemma Andreu

TW
0

Ciutadella ha viscut anit una intensa vesprada de festers i música, com a preludi de les festes de Sant Joan que comencen avui fins divendres, dia de Sant Joanet. La vetllada començà poc després de les nou del vespre amb la sortida dels Fru-Frús des del carrer Dolors. La placeta s'omplí de seguidors i aficionats a la cançó, un grup que d'any en any compta amb major seguiment. Molts duien la camiseta amb el lema d'enguany "Agafam embaladaaaaaa", en una clara al·lusió a la cançó sorpresa d'enguany referida a l'herència del ciutadellenc José Ignacio Balada.

El grup espontani de cantaires i sonadors interpretà peces populars i conegudes, com la típica "Ciutadella bona terra", "Lola", "Sa balada d'en Lucas", "Sa filla des sargent", "Sa finestreta" o "Noches de boda", com també "Sa tonada des Fru-frús" i la tradicional "Sant Joan". La novetat enguany va ser la cançó "Sa fortuna d'en Balada", una peça plena d'ironia i crítica sobre la seva herència, la notícia de major trascendència d'aquest any. Els Fru-frús van recórrer els carrers fins ben entrada la matinada, repartint música i alegria festiva.
e-mail festiu

Els Fru-frús expliquen que "som una colla de cantaires sense afany de lucre ni de glòria, oberts a tota persona que vulgui cantar amb noltros en la nit dels festers i passar una bona estona". L'altra novetat és que han obert un correu electrònic per a que la gent pugui enviar "fotos, alabances i peticions; els renecs, decepcions i flastomies no cal que els envieu que ja en sentim prou cada dia". L'adreça és: frufrusdeciutadella@msm.com

En paral·lel a la sortida del grup, pels carrers de Ciutadella s'encenien quasi una trentena de festers que cremaren durant tota la nit. La gent, la festa i l'alegria per l'arribada de Sant Joan arribaren a tots els racons de la ciutat.

La nit es va il·luminar amb fogueres, balls folklòrics i actuacions musicals a places i carrers, en la vesprada prèvia a la sortida de la qualcada. Arreu es sentia el so del tambor i el fabiol, i com sol ser tradició, els fillets i joves van aprofitar per saltar per damunt les fogueres per atreure la bona sort, segons recomana la tradició. L'atractiu de la nit dels festers i les ganes de bulla va animar a molta gent d'arreu de l'Illa a visitar Ciutadella per gaudir de l'ambient festiu que ja s'ha apoderat de la ciutat, com també molts dels visitants de fora de Menorca aprofitaren per arribar ahir a Ciutadella per passar els dies festius.

Un cop apagats els festers, la festa per a molts continuà fins la matinada, amb la perspectiva de que avui sonarà el primer toc de tambor i fabiol. Sant Joan esclata.