Guanyadors i finalistes. Juan Carlos Vinent, Pedro Marquès, David Pons, Joan Marquès i Joan Pons - Cris

TW
0

El jurat de tast del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Mahón-Menorca va lliurar anit, as Migjorn Gran, els premis del concurs a la millor fogassa de formatge artesanal organitzat pel Consell Insular per donar suport al sector formatger menorquí i reconèixer la seva feina. Uns guardons que van anar a parar als llocs de Cavalleria Vella en la categoria de semicurat, i a Alcaidusset en la de curat.

Els formatgers guanyadors, David Pons Herrera (Cavalleria Vella, Ciutadella) i Joan Pons Pons (Alcaidusset, Maó) es van mostrar molt satisfets pel premi. "Estem molt contents perquè és un reconeixement a la feina ben feta", va dir el ciutadellenc, mentre que el pagès maonès va recordar que "és el resultat de la feina de dotze anys, des dels 18 amb què vaig començar a fer formatge al lloc propietat dels meus pares". Una de les curiositats d'Alcaidusset és que amb el d'anit acumula ja quatre premis en aquest certamen. L'any passat, de fet, va guanyar en les dues categories. Per a David Pons, aquest és la primera vegada que en surt guanyador.
Un dels secrets del formatge és el procés de maduració. Van curar les fogasses guanyadores Nicolás Cardona (semicurat) i Binibeca (curat).

Finalistes

En la categoria de Formatge Artesà D.O.P. Semicurat, els dos finalistes van ser Pedro Marquès Benejam del lloc de Binicanó de Ciutadella, i Juan Carlos Vinent Quevedo de Talatí de Baix, a Maó. Mentre, en la categoria de formatge curat, els finalistes van ser Pedro Marquès de Binicanó, i Joan Marquès Taltavull, de la finca Cavalleria Nova de Ciutadella.

Amb la d'enguany el concurs ha arribat a la desena edició. En aquesta ocasió s'han presentat 30 fogasses, 17 semicurades i 13 curades. Per triar les peces guanyadores, els vuit membres del jurat van puntuar característiques externes com la forma, l'alçada, el color i l'aspecte; internes com el color, l'aspecte del tall, el nombre i les dimensions dels ulls i la banda d'enfosquiment. Quant a l'avaluació dels aspectes olfacte-gustatius, el jurat va valorar la intensitat i els descriptors de l'olor, la textura, l'aroma, el gust, la persistència i el gust residual.