ESPECTACLE. Les espectaculars pedreres de S’Hostal, escenari immillorable per a un concert únic - Cris

TW
0

Qui el passat divendres decidí anar a les pedreres de S'Hostal esperant assistir a un concert, es va equivocar. El que es va viure entre el marès i la tramuntana no va ser un concert. Va ser tota una experiència per recordar. L'actuació del Cor Juvenil Mundial de Joventuts Musicals prometia molt, però oferí encara més. A unes veus excel·lents, s'uní l'espectacle, en alguns moments el ball, la percussió, el missatge social, la incitació al públic... Tot, en una nit que pot quedar enregistrada en la història de Joventuts Musicals de Ciutadella com un dels seus triomfs.

Quan la fosca baixava per les parets de marès, la música feu el seu acte de presència amb un imponent "Credo". A dalt d'un escenari espectacularment il·luminat, els 80 cantants del Cor Mundial demostraven com vuitanta veus poden cantar com si fossin una de sola. Després del "Credo", arribà un sorprenent "Warning to the rich", una obra-denúncia de les injustícies de la societat actual. La peça no deixà indiferent ningú. De sonoritat complexa, és d'aquelles obres que fan que el públic es remogui a la seva cadira. L'avís als rics que narra la cançó es combinà amb l'actuació d'alguns membres del cor, que es desplaçaren entre el públic, incitant a rebel·lar-se, a no quedar quiet davant d'un món que no es correspon amb els dels nostres somnis. Sens dubte, fou una de les peces de la nit, i una demostració del talent del Cor Mundial.

Mentre la tramuntana seguia bufant fora de la pedrera, els cantaires seguiren oferint el seu repertori. Després de dues peces amb tocs més clàssics, on el Cor demostrà un domini impressionant dels matisos i els volums, arribà "Varen Spring". Una partitura amb una melodia molt clara, que alguns moments recordava aquelles pel·lícules musicals, quan la protagonista interpreta un cant a l'amor o a la felicitat. Fou una peça molt aplaudida, però sens dubte la cançó de la nit fou la darrera de la primera part. Per un moment, la profunditat de la pedrera es convertí en una muntanya on bufa el vent. Els propis cantaires recreaven l'ambient, que alguns moments agafava tocs ètnics. Amb una sonoritat magnífica, acompanyada de percussió, un solista es movia per entre el públic mentre cantava una melodia aferradissa, preciosa. Es fa difícil descriure el moment, i la millor fotografia són els llargs aplaudiments que acompanyaren el final de la peça i de la primera part del concert.

La segona part començava amb sorpresa. Cadascun dels cantaires es presentà dalt l'escenari amb vestits més o menys típics de la seva terra. La presentació dels 38 països que conformen el Cor es convertí en tot un espectacle, càlidament benvingut tant pel públic com pels propis cantaires del Cor. L'empatia amb el públic ja era total quan començà la segona part, un recorregut per les músiques de diferents racons d'Espanya i de zones veïnes. Destacà la preciosa "Campanes sobre el mar", que recrea el so de la Catedral de Palma, una obra amb una musicalitat plena. També la cloenda de la nit, una partitura marroquí interpretada a dues zones de la pedrera, sorprengué al públic, que fou agraciat amb un bis.
Al final del concert, el somriure era el tret general dels prop de 700 assistents. La gent parlava d'un concert diferent, sorprenent, magnífic, mentre els cantaires entonaven des de l'escenari, mentre marxaven, el "Don't worry, be happy". La pujada de la rampa de Líthica es feu menys feixuga amb el record de la música que omplí de nou la pedrera. El Cor Juvenil Mundial de JJMM sorprengué Ciutadella, i demostrà que els concerts poden ser molt més que concerts. Poden esdevenir records inesborrables, experiències úniques i irrepetibles.