Fornells ha viscut amb intensitat el dia gran de les seves festes patronals. - Cris

TW
0

Els fornellers i fornelleres i tots els visitants que optaren per anar a les seves festes de Sant Antoni i no a la platja, ahir al matí cercaven redossa en tost de les ombres que solen ser tant desitjades en ple mes de juliol quan celebren les seves festes majors. La tramuntana bufava amb moderada força en el dia gran de Fornells. El poble s'aixecava prest per gaudir ja a primera hora de la Diana Florejada que hauria de despertar els que encara dormissin. Els caixers i cavallers es trobaven ja damunt dels seus cavalls, havien descavalcat a les 23.30 hores de la nit anterior però asseguraven no haver anat al llit abans de les 2.30 hores de la matinada. El fabioler, el jove Isaac Triay Moll, sobre el seu ase i ben proveït de tambor i fabiol, es dirigia molt puntual a casa de la caixera sobreposada, Mariona Riera, per iniciar així el replec de altres caixers i cavallers de la qualcada que estaria formada per 43 cavalls.

La gent del poble i molts visitants, especialment catalans, es congregaren a l'església de Sant Antoni poc abans de les 11 hores quan, també molt puntuals, van entrar els caixers per celebrar la missa solemne oficiada per Francesc Cardona, caixer capellà d'enguany. Francesc Huguet, rector de la parròquia va dedicar el sermó a la força i la vida de la paraula de Jesús "capaç d'alimentar la intel·ligència de qualsevol", va dir. Parlà de com predicava Jesús i de la importància de la disponibilitat de cadascú "sense llibertat no hi ha vertadera religió cristiana, i aquesta té un preu, qui vulgui ser el més important ha de ser el vostre servidor, el vostre esclau. El fill de Déu ha vingut a servir-vos a vosaltres", proclamà amb humilitat. També va tenir unes paraules pel poble: "Jo confii que a Fornells no perdrem les nostres arrels ni la nostra identitat", va dir convençut que l'esperit del poble és molt viu i que sabrà mantenir els valors de sempre que han fet de la seva gent, bona gent. La missa, que durà una hora justa, va acabar amb el càntic dels Goigs a Sant Antoni que prega pels pescadors.

Jaleo
Sense enredar-se gaire els caixers i cavallers tornaren a pujar al cavall i a les 12.15 hores entraven a la plaça de s'Algaret Constanza Navarro com a caixera batlesa i Francesc Cardona com a capellana, donava així inici a un jaleo que a Fornells tradicionalment es celebra amb tres voltes més la de la canya sempre amb la música interpretada per la Agrupació Musical de Ciutadella. Sorprenia, com des de fa uns anys, la quantitat de càmeres fotogràfiques que la gent feia servir mentre botaven els cavalls.

El cel estava encapotat i el ventet no aturava de bufar, pels que anaven a sobre del cavall era una gran sort. En Pere Pons, cavaller, comentava "fa molt bon temps per qualcar, el ventet ajuda molt" i Jesús Pons, convidat de Sant Lluís, comentava més o menys el mateix, "açò és mel, enguany no tenim calor", a sobre d'un cavall blanc de raça espanyola, en Xaloc, que assegura que bota tant bé com els negres de raça menorquina.
Finalitzat el jaleo la qualcada es va prendre el seu temps per deixar els cavalls en mans d'altres i dirigir-se a la beguda que es celebra al Castell de Sant Antoni a la que és convidat tothom de part de l'Ajuntament. El capvespre mateix s'allargava amb el repartiment de l'aigua-ros que els més joves repartien casa per casa on encara molts dinaven. Després acompanyarien al sobreposat per deixar la senyera en el Local Social de l'Ajuntament on Isaac Triay sonaria el darrer toc de fabiol emocionat pensant ja amb l'any que ve.

Per qui pateixi molt l'enyorança de les festes encara queda avui que es celebren jocs infantils durant el capvespre i focs d'artifici a mitja nit a més de la revetlla amenitzada per Menorca Swing Band.