Sa taula. L’exposició mostra fotografies vintage originals

TW
0

Olivier Verdier exposa a sa Taula Art Gallery de Fornells una mostra de fotografies antigues originals com poques vegades es té ocasió de veure. Verdier arriba aquest estiu a Menorca per casualitat "coneixia Mallorca i Eivissa, visc en un vaixell amb la família des de fa molts d'anys i volia descobrir Menorca, m'ha encantat", comenta amb satisfacció. I a Fornells es va trobar amb Pere Amilibia, un gran gestor cultural que al descobrir-lo no el va deixar escapar. De fet Olivier Verdier va viatjar a Barcelona expressament per portar fins a sa Taula una sèrie de fotografies per fer l'exposició en temps rècord.

Olivier Verdier es dedica a escriure biografies d'artistes i catàlegs d'exposicions, especialment a França. Va ser així com a poc a poc va descobrir el gran valor de les fotografies originals, autèntics documents que en ocasions aporten informació de molt valor. "En aquesta fotografia realitzada al taller de Picasso l'any 1965 veim dos quadres que mai des de llavors s'han pogut localitzar". L'artista va pintar a sobre una altra obra?

Els té algú en una col·lecció privada que la resta ignora? L'única manera de poder estudiar aquells dos quadres és a través d'aquesta fotografia. De Picasso Olivier Verdier té moltes fotografies en què es pot veure l'artista a vegades dibuixant o conversant amb els amics. "Hi ha fotografies que han fet canviar el curs de la biografia de determinats artistes", explica Verdier per donar compte de la transcendència d'una imatge inèdita que fins la seva descoberta es desconeixia. Les universitats són una de les principals entitats interessades en aquests documents, també investigadors que es dediquen, com Olivier, a la recerca de l'art.

Una altra de les fotografies de l'exposició és l'última que es realitzà a Georges Braque abans de morir, quan comptava amb 81 anys, la que va sortir publicada al diari que anunciava la seva mort. La tarja de felicitació d'un nou any que Robert Doineau envià als seus clients i amics és també una fotografia de gran valor, així com altres de Brassaï i Willy Ronis, fotògrafs que a més de la seva vessant artística treballaven per agències fet pel qual els originals solen ser únics.

Revers
El revers de la fotografia és tan important o més que la fotografia mateixa. És on es troba la llegenda de la fotografia, l'autor, l'agència, el segell i a vegades anotacions que ofereixen encara més informació. I aquestes són també les claus per reconèixer una fotografia autèntica. A sa Taula s'exposen tant les fotografies com els seus reversos.