Negrete ha publicat un llibre molt didàctic i que ajuda a entendre les millors estratègies

TW
0

"Táctica y estrategia en regatas de club" és el títol del llibre escrit per José Negrete Caballero (Jaén, 1966), l'expresident del Club Nàutic Ciutadella, un treball que feia anys que s'estava gestant i que ara veu la llum per conquerir un mar que fins ara ningú s'havia atrevit a navegar. I és que amb l'elaboració d'aquest llibre, Negrete ha cobert un buit en qüestions de navegació, un tema que no havia tractat mai ningú a Espanya. "Fins ara tots els llibres que hi ha en espanyol són traduccions de llibres estrangers, aquest és el primer que s'escriu" al nostre Estat, explica l'autor, conscient que feia falta una eina d'aquest tipus per als amants a les regates de club, aquelles que es celebren cada cap de setmana als clubs nàutics.

"Hi ha molts llibres sobre la velocitat dels barcos, però hi ha molt poc material sobre el posicionament de les embarcacions al camp de regates, en cada tram, en la sortida, en la 'cenyida', en els trams llargs, de popa, el pas por boia per posicionar-se i guanyar posicions", explica.

Per a l'elaboració d'aquest document, Negrete va estar molts anys en la recerca de documentació. "Vaig cercar a Anglaterra, als Estats Units, França i Alemanya. A Espanya hi ha un llibre del 2007, però no té l'enfocament que jo volia, perquè era per a regates de renom, basat en entrevistes a patrons de grans embarcacions". "Per a la gent de base, que és el 90 per cent dels que feim regates cada cap de setmana, fa falta una anàlisi sistemàtica, punt per punt, tram per tram", exposa, assegurant que al nostre país hi ha entre 1.200 i 1.600 embarcacions no patrocinades i no professionals.

Així, a "Táctica y estrategia en regatas de club" es recullen una suma d'idees pròpies a partir de l'experiència assolida per l'autor al camp de regates, i també aprofitant les aportacions d'altres autors en diferents revistes i llibres.

Negrete explica que un dels avantatges del seu llibre és la gran quantitat d'il·lustracions que conté i que faciliten la comprensió de les explicacions. En total més de tres-cents dibuixos i fotografies que ajuden a entendre les diferents situacions, les tàctiques i les maniobres que es presenten. Cal tenir en compte la inèrcia del barco, així com moltes altres qüestions que Negrete presenta per als amants a un esport "en què el físic és important, però que és molt cerebral, és molt important conèixer el camp de regata, la mar, les corrents de cada tram, els vents canviants". "Quan navegues has de fer una anàlisi molt completa per decidir l'estratègia (el recorregut més ràpid sense tenir en compte la resta d'embarcacions) i la tàctica (les decisions que prens en funció de la situació de la resta de participants i de les condicions de la regata)", comenta.

Homenatge

En el seu llibre, José Negrete ha introduït fotografies de les regates protagonitzades per la gent de Menorca, en senyal d'homenatge a la flota i el Club Nàutic Ciutadella per la seva feina a l'hora de "fomentar la vela de creuer amb tan pocs recursos, són els armadors modestos que miren de fer regates com poden". El llibre pretén que més gent s'animi a practicar la vela, un esport en què "falten mans per completar les tripulacions". "A Ciutadella –explica– només hi ha unes 70 persones i 16 barcos i a Maó unes 50 per a unes deu embarcacions".
Per a l'autor del llibre, "el més polit d'aquest esport és que pots guanyar si coneixes el medi marí, t'entens amb el teu barco i respectes les regles del joc".