Margarita Torrent Llopis. Membre de la Casa-Museu del pintor Torrent - Myriam Traid

TW
0

Autofitxa
Som na Margarita Torrent Llopis, vaig néixer a Ciutadella l'any 1937. Som filla de Josep Torrent, reconegut pintor a Menorca, i de Rita Llopis. Tenc cinc fills, sis néts i un besnét. En la meva vida he estat mestressa de casa i també he fet feina a la fàbrica de talons del meu pare que després la va dur el meu germà Fel. M'agrada molt la dansa, jo de jove volia ser ballarina, ballava molt bé. Un dels meus fills, José Alberto Marqués, és ballarí i viu a Alemanya. També m'agrada molt la música i tots els esports. Durant molts d'anys vaig jugar a tenis. També m'agrada la pintura, clar, un dels meus nebots, en Pepe Torrent, també pinta com el meu pare.

De quina manera mostra l'obra de Torrent al seu Museu?
Es mostra l'obra del pintor Torrent per ordre cronològic. Comença amb els quadres que va fer quan tenia 21 anys que titula "Mi primer óleo" i d'aquí es pot anar gaudint de l'evolució de la seva carrera pictòrica. Quan va anar a París se li van obrir els ulls i va canviar el seu estil, tot va començar a tenir més color. Mon pare sempre deia que pintava per a ell, no volia intermediaris perquè volia ser lliure.

Era un pintor molt especial, "som molt mentider jo pintant", me deia sempre, "llevo el que me sobra i hi poso el que me falta". Era un gran colorista i el dibuix no li fallava mai. Mon pare era un geni, sempre deia que Menorca era molt dura per pintar, però ell la duia tan endins que la pintava de cor.

En algunes ocasions s'ha xerrat de fer un Museu Torrent més gran. S'avança al respecte?
Pensam que la crisi ho té paralitzat. Hi ha un parell de sales que volíem afegir a les actuals però no depèn de noltros. Els quatre fills, jo i Rafel, Carlos i Trini, mantenim aquest museu, juntament amb alguns néts de mon pare, entre tots volem crear una fundació. Si ell ho veiés n'estaria molt orgullós i volem que el seu llegat sigui per al poble de Ciutadella per la qual cosa ho deixarem a les institucions perquè se'n facin càrrec. Ara tenim subvencions de l'Ajuntament de Ciutadella i del Consell, així l'entrada és gratuïta.

El pintor Torrent era realment molt prolífic. L'any passat es van donar a conèixer uns dibuixos que va fer el 1936 del convent de Santa Clara. Hi queda obra encara desconeguda pel públic?
Els dibuixos sabíem que hi eren i els tenim en mans de les monges de Santa Clara, tot i que la donació serà per a l'Ajuntament de Ciutadella. I quadres que no s'han exposat mai encara n'hi ha, sí. Com a pintor tenia tantes coses dins el cap que mentre feia un quadre ja ni sortia un altre. A vegades me demanava que li llevés la tela que tenia davant per començar-ne un de nou que podia ser totalment diferent. Tenia molta imaginació i anava molt ràpid per pintar.

Al museu tenen una sala de dibuix per a fillets. Com interpreten Torrent els més petits?
Mon pare va ser durant 45 anys professor de dibuix i pintura de l'Escola Municipal de Ciutadella. A ell li agradaven molt els fillets, sempre deia que fins que no els ensenyaven a pintar tot el que feien era meravellós. Quan es va morir molt prest li van dedicar un col·legi que du el nom de Pintor Torrent.

Als fillets i filletes els agrada molt la pintura de Torrent i la imiten moltíssim bé, els atreu poderosament el color.