Trencada. L’amo de s’Alqueria Blanca explica que afortunadament no hi havia ningú baix l’ombra de l’alzina quan la branca va caure - Gemma Andreu

TW
0

L'arbre de major proporcions que existeix a Menorca envelleix i s'esbrella. A l'alzina de s'Alqueria Blanca, a Ferreries, se li ha romput una branca d'enormes proporcions. Ha caigut damunt la zona de descans, damunt la taula entorn la qual es seuen les persones que la visiten i que gaudeixen de l'espectacularitat de l'exemplar. Afortunadament, en el moment de trencar-se la branca no hi havia ningú baix la seva ombra. El pagès del lloc va ser el primer en adonar-se. Afirma que la llenya de l'arbre poc a poc es va podrint, quan l'aigua entra a les esquerdes.

Els entesos consultats expliquen que el trencament de la branca és conseqüència del procés natural d'envelliment de l'alzina. No obstant, açò no vol dir que l'arbre pugui morir, perquè l'alzina és una espècie (Quercus ilex) amb capacitat de regeneració.

"S'usina" de s'Alqueria Blanca està protegida i forma part del Catàleg d'Arbres Singulars de Balears. Les seves dimensions són espectaculars, amb quasi 170 centímetres de diàmetre del tronc i més de 30 metres de diàmetre de la capçada. Les branques més baixes s'estenen horitzontalment i arriben a tocar el terra. La base de l'arbre fa més de cinc metres de diàmetre. Els tècnics calculen que aquesta alzina, considerada l'arbre més gros de l'Illa, té entre 600 i 700 anys, tot i que podria ser fins i tot més antiga. Potser va néixer a les darreries de la dominació musulmana i ha estat testimoni del devenir de l'Illa des de llavors com un dels éssers vius de major longevitat a Menorca.

La Llei de protecció dels arbres singulars de Balears (20 de març de 1991) estableix, entre d'altres mesures, que la Conselleria d'Agricultura vetllarà pel bon estat dels exemplars protegits i assumirà les despeses derivades de la seva conservació.