Seu de la Colla de gegants. En Tomeu i na Guida dormen durant l’hivern a l’antiga biblioteca del quarter de Santiago - Rosa Carreras

TW
0

Després de voltar i animar festes durant l'estiu pràcticament per tota Menorca, els hem vist as Mercadal, Fornells, Llucmaçanes, Alaior, Sant Climent i Sant Lluís, als gegants de Maó i a la colla gegantera els arriba el moment més esperat, les festes de la seva ciutat, les de casa. Aquesta setmana s'han ultimat els darrers detalls, s'han fet els retocs de darrera hora perquè tot sigui i estigui perfecte. En Tomeu i na Guida ben vestits i pentinats, i en Miquelet es Salero, que enguany compleix 10 anys, repintat fins a la darrera pelada.

De fet, però, és durant els mesos d'hivern que la colla gegantera es reuneix tots els dimecres a la seva seu, l'antiga biblioteca del quarter de Santiago, i fa les feines més grosses de reparació. Enguany per exemple, na Guida ha estat objecte d'una restauració integral que li ha tret onze quilos de material que ha estat afegit al llarg dels anys. Aquest hivern, li tocarà el torn a en Tomeu. Tenint en compte que els gegants estan a punt de complir setanta-sis anys a Maó, i que van arribar l'any 1934 des de Catalunya, essent una parella de segona mà, no és estrany que el pas del temps i les successives intervencions d'urgència de les que han estat objecte, hagin passat factura a les estructures i la "pell".

Serà avui vespre quan els gegants s'instal·laran als balcons de l'Ajuntament, després de fer el recorregut pels carrers de Maó des de la seu de la colla gegantera. Tal com explica Miquel Villalonga, l'arribada dels gegants s'ha institucionalitzat amb el pas dels anys.

Avui és ja una tradició que forma part del programa de festes, però va néixer d'una manera molt espontània, quan la colla es reunia a un local del Claustre del Carme, i per proximitat, es va trobar innecessari carregar els gegants dins un camió. Amb els anys els geganters han canviat de seu diverses vegades, però l'acompanyament festiu dels gegants des de ca seva fins l'Ajuntament s'ha mantingut i és avui un acte que fa més festa la festa.

L'alegria d'enguany serà sense dubte el desè aniversari d'en Miquelet es Salero, que es celebrarà dia 4 a partir de les 10.30 al parc Rochina i que comptarà amb diverses activitats per als més petits, entre les que trobam per exemple una xocolatada popular o la possibilitat de carregar un Tomeu i una Guida fets a mida. La festa finalitzarà amb una fotografia multitudinària d'en Miquelet amb tots els fillets i les filletes a les escales del parc.