Guanyadora 2010. Lluïsa Cunillé té 49 anys, és de Badalona i té un curriculum brillant com a dramaturga - Paco Sturla

TW
0

Lluïsa Cunillé (Badalona, 1961) és la guanyadora del Premi Born de Teatre 2010 amb l'obra "El temps". La dramaturga, nascuda a Badalona el 1961, obté el prestigiós guardó teatral del Cercle Artístic de Ciutadella per segona vegada, ja que el 1999 va ser premiada per "L'aniversari". La guardonada està de doble enhorabona, quan just fa un més va rebre el Premio Nacional de Literatura Dramática.

L'autora, qui fa 20 anys decidí no fer declaracions als mitjans de comunicació sobre la seva obra, va ser breu i concisa quan ahir comparegué públicament al Cercle Artístic. "Estic molt contenta de rebre el Premi Born. El rebo amb la mateixa il·lusió que la primera vegada", va dir, a la vegada que agraïa la bona acollida rebuda a Ciutadella. La seva intervenció acabà aquí i tothom la va respectar, sense una sola pregunta dels periodistes.

La secretària del Premi Born, Laura Anglada, va ser l'encarregada ahir matí de fer públic el veredicte del jurat, en una roda de premsa dirigida als mitjans de comunicació i que s'ha fet tradicional abans de la gala de lliurament del guardó. "El temps" ha estat l'escollida com a favorita per unanimitat del jurat, entre les tres obres finalistes dels 120 originals presentats en la que enguany és la XXXV edició.

L'obra guardonada és un drama de personatges escrit amb molt bon pols narratiu, que sap mantenir una tensió contínua a partir de pocs elements i amb un ús mesurat dels silencis i les paraules: de les coses dites i les no dites. El jurat ha valorat que "és una obra d'una escriptura subtil i delicada, i alhora molt consistent, estructurada sobre repeticions eficaces i jocs de correspondències ben servits". Segons els avaluadors del certamen d'enguany, "El temps" presenta un món propi, amb situacions quotidianes que es fan reconeixedores i que al mateix temps queden transcendides pel seu valor revelador. "Aquesta obra, utilitzant un llenguatge directe i accessible, sap parlar del pas del temps, de les renúncies, de les desaparicions, de la vida i la mort. I ho fa deixant que l'espectador participi en la construcció de la història, la completi i li doni sentit". El jurat de la trenta-cinquena edició del Premi Born ha destacat aquesta obra per la seva originalitat literària i el seu potencial dramàtic.

Segons les portaveus del jurat, Magda Puyo i Mercè Arànega, "El temps" explica la història d'un home i una dona, amb les seves circumstàncies familiars, que tenen unes trobades gairebé casuals. "En l'obra traspua l'angoixa pel pas del temps. El text té una economia tan gran de paraules que l'autora traspassa aquesta angoixa a l'espectador, qui és qui completa la història. 'El temps' parla de la mortalitat humana i de l'erosió del pas del temps, això provoca devastació. En la història no hi ha rebel·lió, llavors la pua passa al lector-espectador", comentaren ahir Puyo i Arànega. Ambdues destacaren la delicadesa de l'obra i la capacitat de l'autora d'impressionar el receptor amb poques paraules.
"Només queda llegir-la i posar-la en escena", va dir Magda Puyo, qui juntament amb Mercè Arànega (la nova incorporació enguany al jurat) valoraren la pinya feta pels membres del jurat per a l'elecció d'"El temps" com a guanyadora del Premi Born d'enguany.

Ambdues representants del jurat es referiren a que "avui dia el concepte de crisi és l'excusa fantàstica per retallar en la cultura, per això és d'agrair la passió amb la que el Cercle Artístic de Ciutadella manté viu el Premi Born". Amb el guardó, Lluïsa Cunillé rebrà una dotació de 18.500 euros més l'edició d'"El temps" en les quatre llengües oficials de l'Estat, que es publicarà dins l'any que ve.