TW
0

autofitxa
Em dic Jaume Capella González, sóc de Maó i tenc 45 anys. Estic casat i tenc dos fills. Faig feina com a transportista. Entre la feina, la família i la meva afició pels canaris no em queda massa estona per fer res més. Recentment vaig obtenir la medalla d'or al Campionat Nacional de Criadors de Canaris celebrat a Palma.

De petit ja li agradava el món dels canaris?
Sí, perquè el meu pare era aficionat i sempre em va cridar l'atenció. Però fins fa deu o dotze anys no m'hi vaig dedicar d'una manera més seriosa i vaig començar a participar a concursos. Fins i tot vaig començar a estudiar per ser jutge en els concursos però al final ho vaig deixar.

Com recorda la seva primera participació en un concurs de criadors?
Va ser a Ciutadella i vaig guanyar dos premis. Recordo que estava molt nerviós. La primera vegada sempre és especial, sempre la tindré gravada.

Què és valora en aquest tipus de competicions?
La bellesa del canari. De cada varietat s'estableix un estàndard. I l'exemplar que més s'hi atraca és el que guanya. Es té en compte la posició del canari, el plomatge o el color, entre d'altres coses.

Quants canaris té en l'actualiatat?
Ara mateix tenc 20 parelles de diferents varietats. Val més no tenir-ne molts però que estiguin ben seleccionats.

És una afició cara?
Tot depèn de les possibilitats i de la dedicació de cadascú. Hi ha canaris de 50 euros i de 300. Es pot escollir. El manteniment és car depenent del material que empris. Jo hi he invertit bastant.

Quantes hores hi dedica al dia?
Al menys tres hores. Hi ha que donar-los aigua, menjar i vitamines. Revisar que tots estan bé.

Quines són les condicions òptimes per a la cria?
Han de tenir una intensitat de llum adequada, la temperatura ha de ser de 21 graus i la humitat no ha de passar del 60 per cent, tot i que és ideal que sigui del 50. Si mantens aquestes condicions de forma artificial pots criar fora del període natural de cria, que és a partir del mes de març.

Què li aporta aquesta afició?
Em permet desconnectar de la feina. És una activitat que t'enganxa cada dia més, és com una droga. M'aporta molta satisfacció. De fet, sempre estic ajudant els criadors que comencen i que volen consultar-me els dubtes que els van sorgint.

Hi ha molta gent que es dedica a la cria de canaris a l'Illa?
No, no és una afició molt extesa. Potser hi ha 200 persones a tota Menorca que s'hi dediquen amb més o menys intensitat. Però criadors que participem a concursos som pocs, quatre o cinc com a molt.