TW
0

Autofitxa
Em dic Joana Fullana Gomila i sóc des Mercadal. Faig feina com a professora de Secundària a l'Institut Cap de Llevant. A més, dirigeixo l'Escola Municipal de Música i Dansa des Mercadal, on dono classes. Quan vaig fer els 18 anys vaig anar a Barcelona a cursar el Grau Superior d'Acordió al Conservatori del Liceu.

Com es produeix el primer contacte amb l'instrument?
El meu pare tocava l'acordió i amb sis anys em va apuntar a música. Una senyora des Mercadal em va donar classes particulars, tot i que ella era pianista. En realitat, durant uns anys vaig ser una mica autodidacta. Vaig fer el grau elemental a Menorca i als 18 anys vaig anar a estudiar a Barcelona, on vaig cursar el Grau Superior d'Acordió al Conservatori del Liceu.

Quina imatge té la gent de l'acordió?
Està molt poc reconegut, sobretot a Balears. En llocs com Catalunya s'ha avançat molt en aquest aspecte. I el País Basc és un referent europeu.

Mai hi ha hagut tradició a Balears?
En el passat n'hi havia molta. Durant la Guerra Civil, els joves es trobaven i tocaven l'acordió al carrer. De fet, a moltes cases antigues s'han trobat acordions diatònics, de botons.

A què es deu el desconeixement actual, llavors?
Al fet que és un instrument de carrer. Deien que era la "man-cha del demonio" perquè es tocava en ambients molt delicats. A més, es tracta d'un instrument molt nou, de finals del segle XIX. Per tant, té poc reconeixement. Aquests dos condicionants estan tenint molt pes en el prestigi de l'acordió.

Molta gent continua associant l'acordió amb "Los Pajaritos", de María Jesús?
Sí. La gent relaciona de manera immediata l'acordió amb aquesta cançó. I no el concep com un instrument de concert, no sap que té moltes possibilitats i que és tan clàssic com qualsevol altre. Les Joventuts Musicals han fet algun concert amb acordions i la gent ha al·lucinat davant les coses que es poden arribar a fer amb aquest instrument.

Hi ha les condicions adequades a Menorca per estudiar acordió?
Hi ha pocs llocs on donin classes. De les escoles municipals de música de l'Illa, només as Mercadal. A Menorca, sóc la única que tenc el grau superior d'aquest instrument. Si no hi ha possibilitats per estudiar, és difícil que hi hagi afició i al revés.

Quanta gent estudia acordió avui dia a l'Escola de Es Mercadal?
Tenim una orquestra formada per vuit membres d'entre 14 i 40 anys. Fa poc vam assistir a un encontre d'orquestres d'acordions que es va celebrar a Catalunya. Va ser una experiència fabulosa tant per a mi com per als alumnes. No estan acostumats a aquestes grans actuacions.