Presentació. Marga Seguí, Vicenç Tur i Joan Carles Villalonga, ahir. Al costat, l’antic Instituto General y Técnico, avui IES Joan Ramis i Ramis - P.A.M.

TW
0

La sala de plens de l'Ajuntament de Maó acollirà demà, a les 20.30 hores, un acte públic per commemorar el centenari de la incorporació a l'Estat del llavors denominat "Instituto General y Técnico", avui IES Joan Ramis i Ramis. L'acte comptarà amb la participació del coordinador científic de l'IME, Josep Miquel Vidal, el catedràtic de Pedagogia Social de la UB, Antoni Petrus, i l'arxivera municipal Àngels Hernández.

L' Ajuntament de Maó, l'IME i l'IES Joan Ramis i Ramis han unit esforços per a la celebració del primer centenari de la incorporació a l'Estat de l'Institut de Maó, que en aquells temps depenia de l'Ajuntament, fet que va tenir lloc el 16 de gener de 1911. Per aquest motiu s'ha organitzat un acte que comptarà amb les ponències a càrrec de Josep Miquel Vidal, Antoni Petrus i Àngels Hernández, els quals exposaran els fets històrics ocorreguts fa un segle i la seva transcendència en la història de l'educació a Maó i a l'Illa en general.

La segona iniciativa per commemorar aquesta efemèride és una proposta de la professora Fina Salord que consisteix en l'edició d'un llibre que recollirà els articles que Jaime Ferrer Aledo va publicar a partir de 1911 a la Revista de Menorca, en els que el farmacèutic i investigador menorquí va tractar sobre l'educació superior a Maó en els segles XIX i XX. A més, també s'inclouran les tres ponències que Vidal, Rotger i Hernández presentaran durant l'acte de demà.

El batle Vicenç Tur i la directora del "Joan Ramis i Ramis", Marga Seguí, van recordar ahir que el municipi va fer-se càrrec de l'institut quan va iniciar el seu camí el curs acadèmic 1864-65. Les dificultats econòmiques per les que travessava l'Ajuntament i la necessitat d'adequar l'institut a la normativa d'aquells temps, van aconsellar el traspàs del centre, situat a l'antic convent de Sant Francesc, a l'Administració central per tal de garantir la seva continuïtat.

Tur va assegurar que l'Ajuntament té una estimació especial a l'institut, que conserva una part de la història de la ciutat. Per la seva part, Seguí va destacar el valuós arxiu que conté el centre educatiu, el qual -va assegurar- hauria d'estar a disposició dels ciutadans i dels investigadors. En aquest sentit, la directora del centre va informar de l'existència d'una Comissió de l'Arxiu, integrada per professorat i coordinada per la professora Marga Bennasar, i de l'Associació d'Amics de l'Arxiu i Biblioteca, presidida pel professor Antoni López. Per la seva part, Tur va informar que l'ampliació de l'institut, projecte que preveu una sala-museu, està inclosa en el Pla d'Inversions 2011-2012 de la Conselleria d'Educació y Cultura del Govern balear.