TW
0

Ciutadella torna a estar d'enhorabona. Jaume Triay Fayas ha fet donació a l'Ajuntament d'una sèrie de documents que varen desaparèixer de l'Arxiu Municipal cap a principi dels anys 80, motiu que ha fet especialment valuós el seu gest. En aquest sentit, des de Dalt la Sala no han volgut perdre l'ocasió "d'agrair al senyor Triay Fayas la seva generositat perquè en arribar a les seves mans la documentació referida, va optar, immediatament, per retornar-la a l'Ajuntament, el legítim propietari".

El fons documental retrobat inclou memorials i cartells dels anys 1718, 1719 i 1720 de l'època en què el Síndic de la Universitat de Menorca, Juan de Bayarte, fou enviat a la cort de Londres per defensar els drets de l'Illa. Alguns d'aquests documents tenen escrit a llapis "documento" seguit d'un nombre dins d'una cartela, costum, que segons especifica l'arxiver municipal Florenci Sastre, tenia l'anterior arxiver, Josep Pons Lluch.

Tot i que, en principi, sembla que s'ha recuperat la totalitat de la documentació perduda, des de la regidoria de Cultura han fet una crida a tots aquells ciutadans que puguin tenir a casa documents antics, dels quals, moltes vegades, desconeixen el seu valor, perquè els dipositin a l'Arxiu Històric Municipal.

"Potser hi ha gent que té a casa seva documentació i desconeix el valor que té i els animem a que venguin a l'Arxiu Municipal perquè en Florenci els pugui orientar sobre si val la pena o no", demana Maite Salord.

Segons defensa el departament encapçalat per Salord, aquest gest és doblement positiu perquè garanteix la pervivència de la documentació i, en segon lloc, perquè permet que pugui ser consultada per estudiosos i ciutadans interessats en el tema.

Malgrat açò, no són molts els qui s'animen. "Potser ens mancava una política clara pel que fa a l'Arxiu Municipal, que permetés al ciutadà tenir la confiança que el que donava estaria ben custodiat. Hem fet molta feina en aquest sentit i esperem que doni fruits", assenyala la regidora.

"Gestos com aquests ens demostren que encara hi ha persones, responsables i generoses, que saben donar valor a un patrimoni documental que, en les mans apropiades, ens ajudarà a saber més de la nostra història, i, per tant, a créixer com a poble", sosté Salord.

Apotecari
Aquesta darrera donació s'afegeix a la protagonitzada aquesta mateixa setmana per la família de Josep Cavaller Piris, que va donar a l'Arxiu l'important fons documental de l'apotecari.