TW
0

Ahir matí, devers les 6, el sacerdot mossèn Pedro Salord i Comella va passar a la Casa del Pare, als 96 anys d'edat i després de setanta-un de servei al poble de Déu com a prevere de la diòcesi de Menorca.

En el moment del seu traspàs, mossèn Salord era prevere emèrit i, per edat, el degà de tot el presbiterat incardinat a l'Església particular de la nostra illa. Havia nascut en el si d'una assenyalada família de Ciutadella el 13 d'agost de 1914. També a la seva ciutat natal, hi va ser ordenat de prevere el 29 de juny de 1939, en unes dates que, formalment, eren ja de la postguerra civil espanyola.

La seva llarga i profitosa vida sacerdotal el portaren a servir, entre d'altres, com a capellà del Reial Monestir de Santa Clara de Ciutadella: una funció que hi desenvolupà gairebé quaranta anys. També va ser director de les Maries del Sagrari.

A més a més, fou capellà de l'església del Sant Crist de Ciutadella i consiliari de la confraria de portadors de la santa imatge que allí s'hi venera; formador del Seminari Conciliar; i, encara, un remarcable mestre de cerimònies de la catedral basílica de Menorca.

En aquest camp, val a dir que va ser l'autor intel·lectual (i fins i tot el redactor material) dels documents de ritual de les principals celebracions, festes i solemnitats del calendari catòlic de Ciutadella, pel que fa a la represa després de la contesa del 1936-39. De totes i cadascuna de les commemoracions, el senyor Salord curà de posar per escrit, amb molt de detall i un pulcre sentit de la cerimonialitat litúrgica, el desenvolupament que calia observar, de manera que la seva tasca esdevingué, al capdavall, una important tasca de reconstrucció de la consueta de la diòcesi de l'illa.

És ben bé el cas del document d'especial transcendència social que escriví l'any 1944, en relació als actes religiosos en els quals prenia part la corporació municipal de Ciutadella. El document resultant portà per títol «Memorándum de las fiestas y funciones religiosas a que asiste el Excmo. Ayuntamiento de esta ciudad en la Santa Iglesia Catedral y de las principales ceremonias a que deben sujetarse en dicha asistencia los miembros de este cabildo municipal».

El text va ser treballat durant el mes de febrer de l'esmentat any de 1944. Per aquells moments, el llibre ressenyava el protocol de tretze festes i funcions, com la del 17 de gener, festivitat de sant Antoni, patró de Menorca; el 20 de gener, festivitat del sant Sebastià, patró menor de Ciutadella; les celebracions de la Setmana Santa, el Corpus, el Nou de Juliol o la festa de la Immaculada del 8 de desembre.

Malgrat els molts canvis d'usos i costums pel que fa a les relacions entre la institució municipal i la vida religiosa, cal dir que d'aquella llarga llista de celebracions encara ara romanen en un estat de pràctica viva les funcions de la missa i processó dels Tres Tocs del 17 de gener, i la missa exequial del Nou de Juliol.

La seva prodigiosa memòria i interès intel·lectual el portaren a estar sempre al corrent de les directrius pastorals, doctrinals i litúrgiques, fins gairebé als darrers moments de la seva vida. No menys encara, sempre demostrà un esperit molt atent a les novetats de la vida de la diòcesi de Menorca. D'altra banda, sempre practicà una atenció constant i intensa a favor dels pobres i els necessitats, i ho féu des d'un comportament de discreció absoluta de tota mirada pública.

La missa funeral per l'etern descans de la seva ànima tindrà lloc el proper dissabte, dia 29 de gener, a les 13 h. a la Catedral. La presidirà el bisbe diocesà, monsenyor Salvador Giménez.